«Програма максимум» для влади: чи знайдуть голоси під пакет реформ

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Якщо восени все піде не за планом влади, і парламент виявиться нездатним ухвалити закони, яких від України чекають у МВФ, - питання дострокових виборів може актуалізуватися. Але поки такий сценарій малоймовірний.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Мокан, оцінюючи ситуацію довкола ухвалення пакету реформ і пов'язаних з цим перспектив продовження співпраці Києва з МВФ.

«МВФ може призупинити фінансування України на невизначений термін, поки питання реформ не буде вирішене. Ми вже мали паузу з наданням чергового траншу тривалістю понад рік, пов'язану з тим, що українська влада брала на себе зобов'язання з чіткими часовими дедлайнами, але їх не виконувала. Зараз підписано оновлений Меморандум, де є нові чіткі терміни прийняття реформаторських законів», - вважає політичний експерт.

За його словами, якщо і цього разу уряд не вкладеться у терміни - це заблокує надання чергових траншів.

«До літніх парламентських канікул важливо проголосувати реформи в першому читанні. Зараз для того, щоб зібрати голоси, задіяно великі ресурси: від соціальної реклами на телебаченні до кулуарних домовленостей і торгів. По всіх фронтах триває підготовка до голосувань», - підкреслив експерт.

МВФ – «швидка допомога» для економіки, але далі пацієнт має виживати самДиректор Агентства моделювання ситуацій оцінив візит місії МВФ до України і розповів, чи знайдуться у ВР голоси за ухвалення пакету реформ.

Щодо перспектив імплементації конкретних реформ, то, на його погляд, довкола пенсійної реформи звучатиме багато критики, але голоси за неї все ж знайдуть.

«Із земельною реформою ситуація складніша. Спершу слід скасувати мораторій (на продаж земель сільгосппризначення, чинний до 1 січня 2018 року). Не виключено, що це питання будуть розглядати вже восени чи навіть на початку 2018 року, коли закінчиться дія мораторію, якщо за його скасування не вистачить голосів. Зараз спробують просувати ще й реформу медицини, але акцент робиться на пенсійній реформі», - резюмував Василь Мокан.

Відзначимо, в українському Мінфіні запевнили, що зможуть виконати всі зобов'язання України перед західними кредиторами. Місія МВФ перебуватиме у Києві до 25 травня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: