ОРДЛО як «рублева зона»: чому Порошенко не визнає провал «Мінська»

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Очевидно, що Президент України приймає питання провалу Мінського процесу на свій рахунок і не готовий брати відповідальність за це. Але при цьому всім, у тому числі західним лідерам, зрозуміло, що «Мінськ» не працює.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав політолог Петро Олещук, підбиваючипідсумки прес-конференції канцлера Німеччини Ангели Меркель і Президента України Петра Порошенка, зокрема, щодо позиції по Мінських угодах.

«Президент тримається за Мінські угоди і продовжує підкреслювати їхню безальтернативність перед західними лідерами тому, що просто боїться визнати: 2014 року він був неправий. Навіть свою базову функцію – припинення вогню – «Мінськ» не виконав. Кровопролиття не припиняється. Вже за межами України розуміють, що «Мінськ» не працює і не працюватиме. Однак зі своїх власних політичних міркувань Порошенко відмовляється це визнавати», - аналізує експерт.

За його словами, РФ стала на шлях денонсації Мінських угод.

РФ проводить політику «повзучої» анексії ОРДЛО, при цьому не формалізуючи своїх кроків і формально не виходячи з Мінських домовленостей.

«Скориставшись певними діями України, РФ взяла на себе контроль за підприємствами на цих територіях. Поступово Росія інтегрує ОРДЛО до рублевої зони й де-факто впроваджує свою адміністрацію, зберігаючи зовнішню присутність маріонеткової так званої місцевої влади. Це фактична денонсація Мінських угод», - міркує політолог.

На його думку, зараз шанси на виконання Мінських угод у рази менше, ніж іще півроку тому.

«Сама РФ неофіційно анонсувала свій вихід з Мінських угод. Наприклад, про це свідчить заява Путіна про те, що Україна втратила шанс на виконання домовленостей», - додав він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що Мінські угоди не будуть продовжені до 2016 рокуСказано 11 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

Крім того, за словами експерта, можуть виявитися безглуздими подальші переговори в «нормандському форматі» (дипломатична група високопоставлених представників України, Німеччини, Франції і Росії щодо врегулювання ситуації на сході України і виконання Мінських угод).

«Поки Україна не буде ініціатором якихось дій - ніхто нічого не змінюватиме. Зокрема й новий президент Франції. А РФ узагалі вигідно чекати зміни політичної кон'юнктури. Їм немає сенсу форсувати події, тому в Кремлі будуть тягнути час. Україні ж це невигідно. Але готовності до визнання такої ситуації в Україні немає», - проаналізував Петро Олещук.

Нагадаємо, два роки тому Президент України Петро Порошенко заявив, що Мінські домовленості обов'язково будуть виконані.

Водночас глава держави переконував, що «Мінськ» не буде подовжено до 2016 року, але не дотримав слова. Загальний показник рівня відповідальності Президента України – 40%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: