Гра ва-банк: чому Гройсман блефує, коли говорить про можливу відставку

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Зробивши гучну заяву про готовність до відставки, Гройсман абсолютно впевнений у відсутності у депутатського корпусу голосів за повернення його назад до Вінниці. А поки залишаються без відповіді інші питання: коли все ж відбудеться формальний звіт уряду, і кого з міністрів звільнять в результаті кулуарних домовленостей.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Мокан, оцінюючи заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про готовність піти у відставку в разі провалу пенсійної реформи і його прохання до парламенту розглянути питання недовіри до Кабміну.

«Місяць відпусток минув, депутати повернулися до роботи. Щоб фактично обеззброїти тих своїх опонентів, які публічно вимагають звіту уряду, Гройсман зробив крок на випередження і сам запропонував розглянути це питання», - констатував політолог.

На його переконання, прем'єр має відразу декілька причин для такої сміливості.

«По-перше, Гройсман абсолютно впевнений, що парламент не дасть достатньо голосів за відставку уряду. По-друге, прем'єр знає, що у нього немає реального конкурента, який би мав підтримку 226 депутатів у Раді», - пояснив експерт.

Він зазначив, що уряду було б вигідно пролобіювати ухвалення в парламенті нової річної програми своєї діяльності, щоб забезпечити собі імунітет ще на рік.

Яценюк vs. Гройсман: чий Кабмін встиг більше за перший рік роботи?У день річниці роботи уряду Володимир Гройсмана «Слово і Діло» показало, як відрізняється відповідальність чинного Кабінету міністрів від відповідальності його попередників – другого уряду Арсенія Яценюка.

«Однак такий сценарій малоймовірний, оскільки до програми уряду, відповідно до Меморандуму України й МВФ, слід було б записати пенсійну, земельну реформу і низку інших непопулярних кроків. Практично неможливо знайти в Раді достатню кількість голосів за таку програму. А в разі її провалу Гройсман опиниться у доволі скрутному становищі», - аналізує політичний експерт.

Як уточнив Мокан, «фактично в парламенті може відбутися формальний звіт уряду - принаймні, може бути зареєстрована постанова про довіру/недовіру Кабміну, але реально нічого кабінету Гройсмана не загрожує».

На його думку, завдання уряду - до літніх канікул проголосувати за пенсійну і земельну реформи в першому читанні.

«Восени уряд повинен виконати ці зобов'язання перед МВФ для отримання чергових траншів», - додав політолог.

«Ініціюючи питання недовіри своєму Кабміну, Гройсман грає на випередження, прекрасно знаючи, що ані йому особисто, ані уряду негативним сценарієм це не загрожує. Зараз тривають кулуарні переговори про перестановки на окремих міністерських посадах. Але глобального «перетрушування» Кабміну не буде», - резюмував Василь Мокан

Раніше аналітики порталу з'ясували, хто увійшов до топ-5 найбільш відповідальних міністрів Кабміну Гройсмана.

Порівняльний аналіз діяльності нинішнього уряду і кабінету екс-прем'єра Арсенія Яценюка - в матеріалі «Яценюк vs. Гройсман. Чий Кабмін встиг більше за перший рік роботи?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: