Мова викладання у навчальних закладах: де в Україні найбільше російських шкіл

Читать на русском

Сьогодні в Україні працюють 16858 середніх загальноосвітніх навчальних закладів, у яких навчаються понад 3,8 млн школярів. На 1 вересня 2016 року на 16678 державних та комунальних шкіл припадало більшість учнів (за даними Міносвіти, 3 млн 822 тис. 51 дитина), у 180 приватних закладах навчались 23 тис. 466 школярів.

Загалом по країні в переважній більшості шкіл навчання ведеться українською мовою (89,7%), при цьому 9,4% припадають на російськомовні школи. Також є школи, де викладання провадиться мовами інших національних меншин (татарською, румунською, молдовською), а також англійською. Цікаво, що у державних загальноосвітніх навчальних закладах відсоток використання української мови сягає 89,8, а російської – 9,2%, тоді як у приватних школах цифри вже зовсім інші: 55% проти 41,1% відповідно.

Стало відома кількість класів з українською мовою навчання в окупованому КримуУ міжнародний суд ООН передали звіт по дискримінації українців в доступі до освіти рідною мовою в Криму.

Найбільше шкіл, де викладання ведеться не українською, у відсотковому співвідношенні прогнозовано на сході й півдні країни (навіть без зони АТО і Криму): в Донецькій (40,5%), Луганській (34,9%), Одеській (30,6%), Харківській (27,1%) і Запорізькій (24,6%) областях. А от абсолютним лідером за кількістю українськомовних шкіл є Рівненщина: там 100% таких шкіл. Показник 99,9% мають Волинська й Тернопільська області, 99,6% – Вінниччина й Чернігівщина, 99,5% – Київська і Житомирська області. У столиці України україномовними є 97,1% шкіл (при цьому російськомовні школи складають 2,7%).

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало результати зовнішнього незалежного оцінювання в школах і з’ясувало, якими навчальними предметами випускники українських шкіл наразі оволодівають найкраще. Також портал проаналізував заяви політиків щодо того, яких змін у галузі вищої освіти найближчим часом слід очікувати Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: