Боротьба за НАБУ: хто завадить Банковій проштовхнути «ручного» аудитора

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

НАБУ створювалося за підтримки міжнародних партнерів, США для того, щоб контролювати українську владу і стримувати її апетити. Тому фактично бюро підконтрольне не тільки президентській Адміністрації, але й до певної міри перебуває під зовнішнім управлінням.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко, оцінюючи заяву про те, що відхилений Радою кандидат в аудитори НАБУ Найджел Браун знову братиме участь у відборі кандидатів.

«Західні партнери розуміють, що кошти, які вони позичають нашій країні, повинні перебувати під контролем кредиторів. Тому будь-яка спроба української влади тиснути на нинішнє керівництво Національного антикорупційного бюро, намагатися якось впливати на роботу НАБУ негативно сприймається нашими міжнародними партнерами», - пояснює експерт МЦПД.

За його словами, нинішні перші особи вітчизняних антикорупційних структур стали компромісними фігурами між українською владою та ініціаторами створення антикорупційних органів.

«Якщо проаналізувати їхні біографії, то Назар Холодницький (керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури) працював у старій правоохоронній системі, мав зв'язки з екс-прокурорами, що належать до орбіти Президента і його оточення. Це стосується й Артема Ситника (директор НАБУ)», - додав політолог.

Дворіччя НАБУ: про таке ми мріяли?На жаль, список досягненнь Національного антикорупційного бюро за два роки роботи досить скромний, зате скандалів навколо цього органу – хоч відбавляй, констатує журналіст Максим Кречетов.

Експерт не виключає, що Холодницький і Ситник відчувають певний тиск з боку АП.

«Однак, швидше за все, в НАБУ усвідомлюють, що в роботі бюро варто орієнтуватися не стільки на нашу владу, скільки на зовнішні орієнтири і міжнародних партнерів, які допомагають фінансово», - припустив Петренко.

При цьому, уточнив експерт, діяльність НАБУ поки далека від ідеалу: до неї є багато питань, існує й проблема «дуалізму» впливу на цей орган.

На його погляд, ситуація стане більш конкретною після того, коли США визначать, хто в Білому домі координуватиме «українське питання».

«США повинні відпрацювати стратегію щодо України, призначити особу, яка буде координувати цей напрямок. Після цього можлива активізація по всіх фронтах і складуться умови для підвищення тиску на українську владу. Поки така стратегія відсутня. Не виключено, що на тлі невизначеності АП намагається встановити чи розширити свій вплив на антикорупційні органи», - резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, у ЗМІ Найджела Брауна охрестили «ручним» аудитором. Раніше повідомлялося, що аудитором НАБУ може стати колишній американський прокурор Марта Борщ.

Які справи розслідувало Національне антикорупційне бюро і що з цього вийшло – «Слово и Діло» з'ясувало в матеріалі «Дворіччя НАБУ. Про таке ми мріяли?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: