Борці за права людини. Стало відомо, хто претендує на посаду Лутковської

Читать на русском
Ольга Василевська-Смаглюкжурналіст

Смішно, але це факт. Зараз ви все зрозумієте. Колишній глава уряду і лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк вирішив стати на стежину війни за права людини. А саме за пост уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

28 квітня закінчився термін повноважень нинішнього омбудсмена Валерії Лутковської. Вона відбула п'ятирічку всупереч бажанню багатьох її збити. Нагадаю, її призначення супроводжувалося грандіозним політичним скандалом. Лутковську вважали ставленицею колишнього міністра юстиції в уряді «регіоналів» Олександра Лавриновича. Попереднє місце роботи Лутковської – урядовий уповноважений у Європейському суді. Тодішня опозиція вважала, що «регіонали» хочуть підім'яти під себе правозахисну діяльність, тому піддали Лутковську обструкції. Її кандидатуру вдалося протягнути лише з другої спроби. Присягу вона складала під крики «Ганьба!» у залі парламенту.

Офіс омбудсмена: верифікацію списків «ДНР» завершеноЗавершена верифікація списків полонених бойовиків «ДНР», які утримуються на території України і підлягають обміну.

Вступивши на посаду, Лутковська явно розчарувала тодішню опозицію. Вона взяла в союзники свого колишнього опонента за конкурсом Євгена Захарова й почала співпрацювати з усіма ключовими правозахисними організаціями. І найнесподіваніше – Лутковська прийшла на допомогу тодішньому ключовому політв'язню Юрію Луценку. Вона регулярно відвідувала його в Менській колонії, контролювала медобстеження і не давала спокійно жити керівництву в'язниці. Тоді все дуже здивувалися її нехарактерній для «регіоналів» людяності і полишили в спокої.

Багато громадських активістів лають Лутковську за пасивну позицію під час голосування за диктаторські закони 16 січня і під час подій на Євромайдані. Хоча «права рука» Лутковської – Михайло Чаплига – був активним учасником Автомайдану. Лутковська під час тих кривавих подій особисто прапором не розмахувала і в активних діях помічена не була. Вона випускала прес-релізи і робила неголосні заяви. З початком війни Лутковська займалася ув'язненими, які залишилися на території окупованого Криму. А останнім часом брала участь у переговорах Мінської підгрупи. Лутковська стала одним із організаторів обміну ув'язненими «ДНР/ЛНР» і в російських в'язницях. Каденція Лутковської припала на несолодкий період для прав людини в нашій країні. Роботи у неї – хоч відбавляй. Це вам не Ніна Карпачова, яка загалом і правозахисником не була – чистий політик.

Термін повноважень Лутковської вже збіг. І за посаду омбудсмена почалися неабиякі політичні торги. За моїми даними, Арсеній Яценюк регулярно відвідує Адміністрацію Президента, де просто шантажує владу, нібито наполягаючи, що якщо в АП зацікавлені в зміцненні коаліції, то посаду уповноваженого потрібно віддати «Народному фронту». Він навіть кандидатуру підібрав відповідну: народного депутата Людмилу Денисову. 112 підписів у парламенті за неї вже зібрані. Денисова – не корінна кримчанка, була міністром економіки АРК, потім міністром соцполітики України. Має три освіти – педагог, юрист, бухгалтер. З правами людини стикалася лише коли, будучи соратником Тимошенко, відвідувала її в Качанівській колонії. Інтерес Денисової до цієї посади лежить скоріше не в правозахисній площині, а у фінансовій і політичній. Щорічний бюджет на офіс омбудсмена перевищує 51 мільйон гривень. Погодьтеся, є що освоїти.

Офіс українського омбудсмена отримає допомогу від ЄСОфіс уповноваженого з прав людини в Україні отримає 1,5 мільйона євро допомоги від Євросоюзу.

Конкурентами Денисової названі Євген Захаров, з яким Лутковська боролася п'ять років тому, Володимир Яворський і Лариса Денисенко. «Радикали» планують висунути адвоката Ігоря Мосійчука Андрія Мамалигу. Але суб'єктами висування можуть виступити лише спікер парламенту або 112 депутатів. Сама Лутковська не відмовилася б і надалі бути уповноваженим, та невідомо, назбирають за неї 112 підписів чи її висуне Парубій. Її основний конкурент Захаров у приватних розмовах зазначає, що не хотів би очолювати офіс уповноваженого. Але чи так це насправді, знає тільки він сам.

Швидше за все, перше голосування за посаду буде провалене. І Лутковська висуватиметься з другої спроби. Як це вже сталося з нею в перший раз. Крайній термін обрання омбудсмена – 6 червня.

Ольга Василевська-Смаглюк, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: