Хроніка зіткнень у великих містах України 9 травня

Читать на русском

У 72-ту річницю Дня перемоги над нацизмом в Україні 9 травня традиційно не обійшлося без сутичок і бійок між представниками протилежних політичних таборів: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про зіткнення в великих містах нашої країни.

Найскандальніший інцидент стався в Дніпрі, де невелика група ветеранів АТО попросила представників партій «Соціалісти» та «Опозиційний блок» прибрати червоні прапори і партійну символіку, після чого велика група «молодих людей спортивної статури» побила кількох армійців, поки поліція мляво намагалася розділити сторони конфлікту, і в підсумку почала затримувати чомусь саме захисників України.

Всього за підсумками нападу були затримані 25 осіб, 14 отримали травми, при цьому в поліції нарахували 6 постраждалих в зіткненні правоохоронців.

Подія миттєво викликала хвилю обурення українців, і в результаті полетіли голови керівництва поліції в місті і області: вранці 10 травня Арсен Аваков звільнив начальника управління Національної поліції Дніпропетровської області генерала Ігоря Репешка, керівника міського управління Нацполіціі Дніпра полковника Андрія Бідила, а також деяких заступників щодо забезпечення громадської безпеки.

Другим за масштабами зіткнень містом став Київ: тут представники «Добровольчого корпусу ОУН» біля свого офісу на вулиці Мазепи почали кидати в учасників ходи «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» (організатори посоромилися назвати його як в Росії – «Безсмертний полк») яйця, пакети з фарбою, картоплини і навіть димову шашку. До цього в центрі затримали чоловіка, який всупереч забороні на комуністичну і тоталітарну символіку спробував розгорнути банер в кольорах «георгіївської стрічки». Також зіткнення відбулися біля могили Невідомого солдата, де проукраїнські активісти помітили в руках ходоків «Безсмертного полку» комуністичну символіку і георгіївські стрічки, після чого сталася невелика бійка.

Всього в Києві 9 травня затримали 33 людини, при цьому здебільшого це були представники ОУН, які після затримання першої групи з 24 активістів прийшли з пікетом під райвідділ поліції, де затримали ще шістьох націоналістів. Травми під час зіткнень отримали двоє людей.

Третьою за кількістю затримань стала Одеса, де на Алеї Слави відбулося кілька сутичок і бійок між проросійськими і проукраїнськими активістами з «Правого сектора» і «Азова». Так, колишній лідер одеського осередку ПС Сергій Стерненко приніс на захід портрет Романа Шухевича, після чого на нього накинулися кілька проросійських активістів. Крім того, словесні перепалки і невеликі сутички спалахували в декількох інших місцях на Алеї Слави. В результаті поліція затримала 21 людину, травми отримали двоє.

У Запоріжжі біля будівлі мерії також сталася бійка після того, як один з проукраїнських учасників вирвав червоний прапор у людини з колони «Безсмертного полку». В результаті поліція затримала одну людину, ще один постраждав. Також частина проукраїнських активістів відзначилася тролінгом своїх опонентів – вони принесли на захід плакати з портретами героїв серіалу «Гра престолів», стилізовані під фото часів Другої світової.

У Харкові біля Меморіалу Слави проукраїнські активісти заблокували групу з приблизно 50 осіб з «георгіївськими стрічками» і червоними прапорами, які відзначилися проникливим співом пісень радянських часів.

У Миколаєві сталася бійка біля Меморіалу десантникам-ольшанцям між представниками «Азова» і афганцями і ветеранами МВС через помічені на грудях частини афганців «георгіївські хрести». Також бійка сталася в Житомирі, де проукраїнські активісти вимагали від представників ветеранських організацій згорнути прапори з радянською символікою.

Нагадаємо, новим начальником Головного управління Дніпропетровської області став Віталій Глуховеря, начальник Дніпровського Інституту Внутрішніх справ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: