Геращенко розповіла про верифікацію полонених

Читать на русском
Почалася перевірка заяв осіб, які вчинили злочини проти України, але за словами Геращенко, ці злочинці не хочуть повертатися на окуповані території.
Ірина Геращенко

Нардеп Ірина Геращенко повідомила про початок процесу верифікації полонених, які перебувають на Донбасі.

Про це перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи написала на своїй сторінці в Фейсбук, передає «Слово і Діло».

«Сьогодні, нарешті, почалася перевірка заяв осіб, які вчинили злочини проти України, але яких у межах законодавства можна помилувати заради звільнення наших заручників, але при цьому ці злочинці не хочуть повертатися на окуповані території. Мова йде про декілька сотень громадян, тому цей моніторинг займе певний час», - заявила Геращенко.

Вона сподівається, що верифікація наблизить день звільнення заручників.

«Чотири місяці ми в гуманітарній групі в Мінську зі складнощами домовлялися про залучення міжнародних організацій до процесу верифікації. Сьогодні цей процес розпочався за участю офісу омбудсмена, СБУ та координації ОБСЄ, представники цієї Організації відвідають пенітенціарні установи», - підкреслила Геращенко.

У свою чергу, представник офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига в ефірі телеканалу «112 Україна» зазначив, що в даній верифікації бере участь представник офісу омбудсмена, департаменту з реалізації національного превентивного механізму проти тортур. Він також зазначив, що в першу чергу необхідно вирішити питання про осіб, які не згодні бути переміщеними в ОРДЛО.

Раніше бойовики зірвали верифікацію в процесі обміну полоненими, відмовившись провести опитування ув'язнених, яких Україна готова передати для звільнення українських заручників у ОРДЛО.

Також за словами Геращенко, кілька сотень затриманих проросійських бойовиків не хочуть повертатися в ОРДЛО з українських в'язниць і відмовляються від обміну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: