Луценко розповів подробиці роботи «схеми Януковича»

Читать на русском
Отримані злочинним шляхом 1,5 мільярда гривень Віктор Янукович і люди з його оточення вклали в державні цінні папери і розмістили на сотні банківських рахунків.
фото: УНІАН

Отримані злочинним шляхом 1,5 мільярда гривень Віктор Янукович і люди з його оточення вклали в державні цінні папери і розмістили на сотні банківських рахунків.

Про це на брифінгу розповів Генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє «Слово і Діло».

«Ці гроші були вкладені учасниками злочинної організації за спеціальною схемою в державні цінні папери, які мали досить серйозний відсоток за використання. Після того, як на них було накладено арешт, паперу переходили в грошову форму, в тому числі з річними відсотками, які були передбачені угодами», – уточнив він.

Також він повідомив, чому процедура переказу коштів з арештованих рахунків на рахунки Держказначейства триває так довго.

«Чому ця процедура відбувається так довго? Тому що мова йде про близько сотні рахунків, на яких члени злочинного угруповання Януковича розміщували цінні папери», – зазначив Луценко. За його словами, сьогодні переказ коштів буде завершено.

Також він уточнив, що справу про «гроші Януковича» ведеться за статтею 255 (створення злочинної організації). При цьому серед учасників організації числяться сам Янукович, Курченко, Клименко, Арбузов і низка інших впливових осіб з часів, коли президент-втікач перебував при владі.

Крім цього, генпрокурор повідомив, що в рамках справи є багато напрямків, в тому числі і розкрадання коштів в «Укртелекомі».

«За цим епізодом вчора в суд було направлено клопотання про заочний порядку засудження Арбузова», – сказав Луценко.

«Протягом розслідування цієї справи розслідувалось питання злочинного способу розкрадання коштів державного бюджету через цінні папери, які купувалися на кошти, отримані злочинним шляхом, потім через ці цінні папери фактично легалізувалися, ще й з серйозним відсотком в валютному вигляді», – підкреслив глава ГПУ.

Крім того, він зазначив, що протягом розслідування один з підозрюваних «дав повні свідчення на керівництво злочинної організації, на способи і методи розкрадання коштів, на конкретні фірми, їх рахунки і проводки по світу і подальше їх використання в Україні».

За словами Луценка, саме завдяки цим фактам Краматорський суд прийняв рішення про конфіскацію коштів, які були заморожені на рахунках Ощадбанку, Приватбанку та Ексімбанку з 2014 року.

Нагадаємо, 28 квітня Луценко повідомив, що рішення про перерахування грошей з арештованих рахунків Януковича в бюджет приймав Краматорський суд.

Раніше стало відомо, що суд дозволив конфіскувати 1,5 мільярда доларів, які були заарештовані на рахунках екс-президента Віктора Януковича і його оточення: вони будуть перераховані до держбюджету.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: