Боротьба з корупцією в Україні йде, але повільно – МВФ

Читать на русском
Україна просувається вперед у боротьбі з корупцією, але цей процес рухається дещо повільно.
фото: flickr/IMF

Україна просувається вперед у боротьбі з корупцією, але цей процес рухається дещо повільно.

Про це в інтерв'ю «Тижню» розповів перший заступник директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Девід Ліптон, повідомляє «Слово і Діло».

За словами представника МВФ, одним з вимірів для оцінки боротьби з корупцією є наявність антикорупційних інституцій, прозорості та забезпечення законності. За першими двома пунктами в Україні створено НАБУ і введено електронне декларування. Що стосується забезпечення законності, то на думку Ліптона, в цьому аспекті мова йде про внутрішнє управління, і Президент Петро Порошенко і уряд повинні сприймати його серйозно.

Крім того, на думку представника МВФ, ще одним аспектом очищення від корупції є очищення банківської системи від проблем.

«Корупція в багатьох країнах випливає з здібності олігархів використовувати банки для фінансування корупційної діяльності або компаній: проводити нелегальні платежі через фінансові інститути. Там, де в Східній Європі банками добре керують, корупції менше», – зазначив Ліптон.

Також він назвав лібералізацію додатковим засобом боротьби з корупцією. На думку Ліптона, одним з епіцентрів корупції в Україні була газова система, і очищення «Нафтогазу» і його структур, а також врегулювання цін таким чином, щоб виключити можливість купувати газ дешево, а продавати – дорого, також є способом очищення від корупції.

«У деяких з цих сфер Україна зробила важливі кроки вперед. В інших залишається ще багато незробленого. У деяких ми можемо спробувати надати опіку і підтримку. А деякі вимагають політичної дії керівництва країни», – підкреслив Ліптон.

Нагадаємо, в МВФ сподіваються, що Україна до 2018 року відкриє ринок земель державної та приватної власності.

Раніше в МВФ назвали основні умови, необхідні для стійкого зростання української економіки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: