Точка неповернення для Донбасу: у війні немає правих і винуватих, є тільки переможені

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Виконання Мінських домовленостей важливе для України. Але не менш важливі для української держави і зобов'язання перед нашими громадянами, які мешкають на тимчасово непідконтрольній Києву території.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав політолог Кость Бондаренко, оцінюючи припинення електропостачання ОРЛО і можливості деокупації територій Донбасу після ухвалення цього рішення.

«Якщо Україна визнає, що Донбас - українська територія, де є українські громадяни, то здійснювати акції, що ведуть до того, що не Україна постачатиме електроенергію до цього регіону, а РФ, означає лише одне: Київ фактично добровільно відмовляється від зазначених територій», - підкреслив політолог.

Зараз, додав він, українська влада фактично сама робить усе, щоб налаштувати людей, які живуть на цих територіях, проти української держави.

«Де точка неповернення – не знає ніхто: у той момент, коли Україна відключає електроенергію, у той, коли ми відмовилися виплачувати соціальні виплати населенню Донбасу, чи в якийсь інший. Але зараз ми рухаємося в цьому напрямку. Складається враження, що протягом трьох років робиться все, щоб добитися морального відторгнення цих територій від України», - аналізує експерт.

Можна скільки завгодно говорити, що «ЛНР» заборгувала Україні 5 мільярдів гривень, але треба поставити на одну шальку терезів цю суму – і можливість у перспективі повернути українську територію з людьми, що там живуть.

Є ще одна складова: якщо Україна продовжуватиме таку політику, то гуманітарна катастрофа на Донбасі можлива вже найближчим часом. Не виключено і те, що крім гуманітарної кризи, може дійти і до техногенних катастроф.

Рівень життя в ОРДЛО й на неокупованій території: порівняння заробітків і цінЗарплати і пенсії в окупованих районах Донецької й Луганської областей суттєво нижчі, ніж на підконтрольній українському уряду території, а ціни – навпаки вищі.

«Найгірше, що у нас продовжують шукати винних. Але у війні не буває правих і винуватих. У війні є тільки переможені», - резюмував Костянтин Бондаренко.

Нагадаємо, місяць тому Президент України вирішив, що Україна не матиме жодних торговельних відносин із захопленими підприємствами на окупованих територіях.

Як змінилося життя в Донбасі - «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Рівень життя в ОРДЛО і на неокупованої території. Порівняння заробітків і цін».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: