МЗС України готує ноту Польщі: це відверта провокація напередодні річниці операції «Вісла»

Читать на русском
У МЗС зазначають, що Київ зацікавлений в спокійному і комплексному врегулюванні ситуації в правовому полі, щоб надалі не було дій подібного роду.

Міністерство закордонних справ України звернеться за офіційними роз'ясненнями до польської сторони щодо демонтажу українського пам'ятника поблизу Перемишля.

Про це йдеться в коментарі МЗС України, передає «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу відомства.

Юлія СвітличнаНародний депутат України
Світлична пообіцяла, що в Харкові буде встановлений пам'ятник Героям Небесної СотніСказано 15 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Архів

«В Україні обурені демонстративними і зухвалими діями щодо українського пам'ятника в селі Грушовичи поблизу Перемишля. Це відверта провокація напередодні вшанування 70-ї річниці злочинної акції «Вісла» - очевидно, з метою відволікання уваги від цієї сумної дати», - йдеться в коментарі.

У МЗС зазначають, що Київ зацікавлений в спокійному і комплексному врегулюванні цієї ситуації в правовому полі, «щоб надалі не було дій подібного роду».

«Ми звернемося до польської сторони за офіційними роз'ясненнями і узгодимо подальші кроки щодо легалізації всіх місць поховань на території Польщі, так і польських в Україні з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні, згідно з двосторонньою угодою про збереження місць пам'яті з 1994 р», - сказано в коментарі МЗС.

Олег СинюткаНародний депутат України
Синютка пообіцяв відновити зруйновані пам'ятники на могилах українців у ПольщіСказано 6 березня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Відзначається, що вже домовлено про проведення у найближчі дні у Варшаві двосторонніх консультацій за участю керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни і політичних репресій, яка відповідальна за реалізацію вищезазначеної угоди.

Нагадаємо, глава Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович повідомив, що в Польщі 26 квітня місцева влада демонтували пам'ятник Української повстанської армії на кладовищі в селі Грушовичи біля Перемишля.

Також раніше невідомі пограбували могилу української поетеси Лесі Українки на Байковому кладовищі в Києві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: