Нацбанк пропонує дрібним банкам добровільно розлучитися з ліцензіями

Читать на русском
Національний банк пропонує дрібним банкам, які не можуть виконати вимоги про докапіталізацію, здати ліцензії і стати фінансовими компаніями.
фото: dengi.ua

Національний банк пропонує дрібним банкам, які не можуть виконати вимоги про докапіталізацію, здати ліцензії і стати фінансовими компаніями.

Про це розповіла заступник голови НБУ Катерина Рожкова, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Minfin.

«Всього залишилося близько 34 банків, які поки не докапіталізувати до цієї суми. Критичних з них 13 – все це в основному дуже дрібні банки», – уточнила вона.

При цьому вона розповіла, що НБУ зустрічався з власниками таких банків і радив їм змінити бізнес-модель.

«Ми зустрічалися з власниками цих банків і радили їм або переглянути свої бізнес-моделі або подумати про добровільну відмову від статусу банку. Рік тому вони запевняли нас, що у них є плани з розвитку, але за цей час так нічого і не змінилося. Який сенс вкладати додаткові гроші в банк, якщо він не дає «вихлопу» бізнесу?», – зазначила Рожкова.

За словами заступника голови НБУ, таким банкам варто пошукати альтернативу у вигляді перетворення в фінансові компанії, які навіть без банківської ліцензії зможуть залишити собі право проводити обмін валют, займатися платіжними системами або кредитуванням за рахунок власних коштів.

Нагадаємо, 25 квітня НБУ прийняв рішення віднести ПАТ Діамантбанк до категорії неплатоспроможних.

Раніше Нацбанк перерахував в бюджет перший транш прибутку за 2016 рік, який склав 10 мільярдів гривень. Загальна сума, яку НБУ повинен перерахувати в бюджет, становить 44,4 мільярда гривень.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: