Близько 300 українських компаній використовують російські програми для стеження за персоналом – СБУ

Читать на русском
Близько 300 українських компаній продовжує використовувати заборонену російське ПО для стеження за своїм персоналом, хоча його розробник співпрацює з ФСБ РФ.

Близько 300 українських компаній продовжує використовувати заборонену російське ПО для стеження за своїм персоналом, хоча його розробник співпрацює з ФСБ РФ.

Про це на брифінгу розповів начальник апарату СБУ Олександр Ткачук, повідомляє «Слово і Діло».

«За нашими даними, приблизно 300 компаній на території України на сьогоднішній день використовують програмне забезпечення, яке дозволяє вести віддалений контроль і знімати інформацію. Ще з 2016 року використання цього програмного продукту було заборонено у зв'язку з тим, що воно було визнано спеціальним технічним засобом», – розповів він.

За даними СБУ, розробники програми співпрацюють з російськими спецслужбами.

«У нас є докази, що компанія-розробник співпрацює з ФСБ», – підкреслив він.

При цьому Ткачук зазначив, що розробники цього програмного забезпечення зараз займаються ребрендингом продукту, щоб подолати заборону і знову вийти на український ринок.

«СБУ продовжує роботу над тим, щоб цей заборонений програмний продукт не використовувався на території України. Ми звертаємося до всіх підприємств, власникам комерційних структур, які використовують на сьогоднішній день цей програмний продукт... відмовитися від використання цього продукту, звернутися за консультацією в СБУ... Ми надамо консультативну допомогу і надамо будь-яку підтримку, щоб не допустити витоку інформації за межі країни. Сервери, на які може завантажуватися інформація з комп'ютерів, на яких встановлено цей програмний продукт, перебувають на території Російської Федерації», – сказав він.

Нагадаємо, 26 квітня СБУ провела обшуки в офісі інвестиційної компанії Dragon Capital у зв'язку незаконним використання програмного забезпечення.

Також обшуки пройшли в «Укргазвидобуванню», де СБУ вилучила сервери і комп'ютери керівників компанії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: