Вибори президента П'ятої республіки: чим вигідна перемога Макрона для України?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Для України найгіршим варіантом стала б перемога Фійона. У такому разі було б складніше зберегти коаліцію країн Заходу проти РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи підсумки першого туру виборів у Франції і їхні наслідки для України.

«Навіть якщо гіпотетично розглядати можливість перемоги на виборах Марин Ле Пен, очевидно, що ЄС опиниться перед новою кризою, і «українське питання» відійде на задній план. Макрон же бачить майбутнє в ЄС. Річ у тім, що як би активно не просували думку про те, що у Франції не хочуть вступу Києва до ЄС і НАТО, - але очікуване надання Україні безвізу наближає нас до Європи. На цьому тлі Макрон для нас - хороший варіант», - аналізує політолог, акцентуючи, що в найближчі рік-два ЄС повинен буде дати відповідь на кризу, яка триває, а Україна за цей час має шанс показати себе як держава, що претендує на членство в ЄС.

«Якраз тоді, коли ЄС потрібно буде продемонструвати розвиток і готовність розширюватися, - Україна, якщо складеться пазл, може опинитися в числі перших країн, що претендують на вступ до Євросоюзу», - підкреслив експерт.

Тим більше що всі розширення ЄС після 2000 року були політичними. Приклад - вступ до Євросоюзу Румунії і Болгарії: за рівнем свого розвитку, корупції, економічними показниками вони в момент вступу були навіть в гіршому становищі, ніж сьогодні Україна, тому, на думку експерта, в разі перемоги Макрона може скластися вдала ситуація для України.

Не можна сказати, що Макрон «проукраїнський» кандидат. Не варто очікувати, що він буде просувати інтереси Києва. Він працюватиме на Францію як частину ЄС. Але для нас це найкращий кандидат з усіх можливих.

«Саме подолання кризи в ЄС, на що націлений Макрон, важливе для України. До того ж з усіх він найменш лояльно ставиться до РФ і найбільш готовий прислухатися до думки інших країн Європи», - уточнив фахівець.

Для України, за його словами, невигідна не сама по собі перемога Ле Пен, а той факт, що ЄС за цієї умови увійде в найважчу кризу.

Майбутній президент Франції: представник нової еліти, а не пропутінський маргіналЖурналіст Максим Кречетов розповідає про результати першого туру президентських виборів у Франції та невдачу Ле Пен.

«Мінський процес не закриють, але наші проблеми точно не будуть у пріоритеті на тлі внутрішньої проблематики ЄС. Знімати санкції не зважаться, але й нові не запроваджуватимуть. Збережеться статус-кво», - оцінив перспективи України у зв'язку з французькими виборами Олександр Леонов.

За останніми даними, російські кіберзлочинці здійснили близько 160 атак на сервери штабу Макрона.

«Він молодий, красивий і талановитий», - саме так пишуть про Макрона чимало французьких ЗМІ, називаючи його то «інопланетянином», то «вундеркіндом».

Серед основних, вже заявлених реформ Макрон пропонує зменшення податків, виплат з безробіття, але водночас має намір збільшити робочий тиждень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: