Місія ООН – «козир», який українська дипломатія традиційно витягує з рукава, коли нічого сказати

Читать на русском
Богдан Яременко

Крім періодичного згадування тези про те, що на Донбасі потрібна миротворча місія ООН, Україна нічого не робить для її просування. «Бойовики погані» - взагалі порожня теза. А про те, що і РФ «погана», президент так і не сказав.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав дипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, коментуючи телефонну розмову Президента України Петра Порошенка з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном, яка відбулася 23 квітня, передає «Слово і Діло».

«На Донбасі загострення, і потрібно виконувати Мінські домовленості, перш за все, Росії, і чомусь насамперед - компоненти безпеки», - нагадує тези телефонної розмови дипломат, підкреслюючи, що це звучить дивно, бо Мінські домовленості не накладають на РФ політичних зобов'язань - так їх сформулював і підписав сам Порошенко.

Підрив автомобіля ОБСЄ: причини і сценарії розвитку подійЖурналіст Денис Попович розповів про причини підриву автомобіля місії ОБСЄ і про подальший сценарій розвитку подій.

Щодо можливої ​​зустрічі українського президента з Трампом, то мова дипломатії на сайті АП звучить так: «Обговорено графік двосторонніх контактів, у тому числі на найвищому рівні».

«Це повідомлення на сайті президентської адміністрації викликає розпач. Король - голий, і вперто не хоче цього помічати. А Україна, судячи з повідомлення про телефонну розмову, буде лобом пробивати зустріч Порошенка з Трампом», - міркує експерт.

Те, що бойовики «погані», на його погляд, узагалі порожня теза.

«Тіллерсон, напевне, готовий був би повірити в те, що і РФ «погана». Але президент України не сказав. Ну, а зрештою, погані - і що?», - додав він.

Що ж стосується доцільності введення на Донбас місії ООН, то цей «козир» українська дипломатія традиційно дістає із засаленого рукава тоді, коли нема чого сказати, зазначає Яременко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в Україні буде відкритий офіс підтримки ООНСказано 5 червня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

"Це лише слова. Чому? А тому, що крім періодичного, десь раз на півроку, згадки цієї тези, Україна нічого не робить для її практичного просування. Це знають всі наші партнери, а тому просто не звертають на це уваги. Таке собі українське словоблуддя. Ви спробуйте знайти за три роки експлуатації цієї теми чітке пояснення Банкової або Михайлівської - яку ми хочемо місію, з яким мандатом, який чисельності? Зате є розмови чи то про місію ЄС, чи то про миротворчу місію ООН, чи про збройну місію ОБСЄ. Та й узагалі - видається абсурдним говорити про миротворчу місію ООН в антитерористичній операції. Це щоб помирити нас із терористами?», - зазначає Богдан Яременко.

Нагадаємо, ще два роки тому Президент Порошенко запевняв, що в Україні буде відкрито офіс підтримки ООН, проте його обіцянка досі має статус «у процесі».

Рейтинг відповідальності глави держави доступний за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: