Сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв трагедії на ЧАЕС

Читать на русском
Сьогодні, 26 квітня, в Україні вшановують пам'ять загиблих під час ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції у 1986 році.

Сьогодні, 26 квітня, у 31-ю річницю катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, в Україні вшанують пам'ять жертв трагедії.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Вибух на ЧАЕС сталася 26 квітня 1986 року. Четвертий енергоблок станції був повністю зруйнований, і в навколишнє середовище потрапила величезна кількість радіоактивних речовин.

Пожежники, які гасили Чорнобильську АЕС, отримають довічні стипендіїПорошенко підписав указ, яким призначив довічні державні стипендії 22 пожежникам в розмірі трьох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (4 800 гривень).

Під час вибуху загинула тільки одна людина, ще одна померла вранці від отриманих травм. Згодом у 134 співробітників ЧАЕС та членів рятувальних команд, що перебували на станції під час вибуху, розвинулась променева хвороба, протягом декількох місяців 28 із них померли.

З 1986 по 1992 роки тільки за офіційними даними у ліквідації наслідків аварії брали участь 600 тисяч осіб, ще понад мільйон людей було задіяно у роботах в 30-кілометровій зоні.

Перше повідомлення про аварію на Чорнобильській АЕС з'явилося у радянських ЗМІ 27 квітня, лише через 36 годин після вибуху на четвертому реакторі. Опромінюванню піддалися території України, Білорусії, Росії та ще 14 європейських держав.

Порошенко відвідає ЧАЕС разом з ЛукашенкомГлави двох держав спільно вшанують пам'ять загиблих у чорнобильській катастрофі та відвідають низку об'єктів на ЧАЕС.

Зазначимо цього року в Чорнобилі завершуються роботи на об'єкті «Укриття-2». Зруйнований реактор разом зі старим саркофагом накрили сталевою аркою – вона буде захищати навколишнє середовище від радіації не менше століття.

Передбачається, що за цей час з'являться технології, за допомогою яких залишки реактора можна буде поховати без участі людини.

Раніше, у Німеччині назвали суму видатків на ліквідацію наслідків чорнобильської катастрофи.

Нагадаємо, що 26 квітня 2003 року було проголошено Міжнародним днем пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: