ГПУ зайнялася розслідуванням незаконного відчуження Януковичем санаторію «Київводоканалу»

Читать на русском
Генеральна прокуратура розслідує незаконне відчуження санаторію «Київводоканалу» на користь фірм, підконтрольних екс-президенту Віктору Януковичу.

Генеральна прокуратура розслідує незаконне відчуження санаторію «Київводоканалу» на користь фірм, підконтрольних екс-президенту Віктору Януковичу.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Bihus.info.

Згідно з постановою суду, прокуратура розслідує факт відчуження майна «Київводоканалу» в рамках спільного виробництва за фактами заволодіння Віктором Януковичем державним майном в особливо великому розмірі.

За даними слідства, в 2011-2012 роках голова правління Валерій Ченчевий і деякі члени Наглядової ради «Київводоканалу», протиправно відсторонили на підконтрольні Януковичам фірми санаторій «Джерело» (Київ, вул. Курортна, 4) і комплекс будівель (Київ, вул. Генерала Родимцева, 4).

Серед компаній-одержувачів ПП «Технохімпостач», ТОВ «Гелліос ЛТД» та ТОВ «ЮРІТЕ ЛТД». Для приховування угоди залучили ПАТ «Радикал Банк», керівники якого контролювалися Януковичем.

13 квітня 2017 року прокуратура провела обшук у київського нотаріуса Ольги Пинзеник і вилучила копії документів КВК (статутні документи, протоколи засідань і зборів акціонерів, накази, свідоцтва на майно); копії документів ПАТ «Радикал Банк»; копії паспортів та ІПН Валерія Ченчевого і Анрі Веремійченка (тоді голова правління «Радикал Банку») заяви про обтяження і іпотеку майна.

18 квітня суд наклав арешт на вилучені документи, також прокурори отримали доступ до банківських та реєстраційним справах зазначених фірм і договорів поруки в банку.

Інформація про розкрадання майна «Київводоканалу» з'явилася в травні 2015 року: у 2011 році водоканал взяв в «Радикал Банку» займ на суму 7,5 млн гривень терміном на 40 днів, віддавши в заставу санаторій «Джерело», комплекс споруд на вулиці Генерала Родимцева і санаторій «Хвиля» біля села Зазим'я під Києвом.

Поручителем по кредиту виступила фірма «Технохімпостач», оформлена на офшор в Белізі, віддавши під заставу свій депозит в «Радикал Банку».

Умови договору «Київводоканал» не виконав, після чого банк списав заставу «Технохімпостача» в рахунок кредиту, а фірма стягнула з водоканалу заставне майно.

Незабаром «Технохімпостач» розпродав майно водоканалу іншим фірмам і був ліквідований.

Новим власником «Джерела» стало ТОВ «Гелліос ЛТД», чий керівник одночасно є членом правління фонду цивільної дружини Януковича Любові Полежай, а комплекс на вулиці Родимцева отримала фірма «Юріте ЛТД», яке зареєстровано в одній будівлі з фірмами Ярослава Бери (член наглядової ради «Київводоканалу», акціонер «Радикал банку») і Валерія Бута (заступник голови правління «Радикал банку»).

Нагадаємо, 25 квітня Вища рада правосуддя звільнила суддю Оболонського районного суду Києва Дмитра Камбулова, призначеного для розгляду справи екс-президента Віктора Януковича.

Раніше в Держфінмоніторингу назвали суму коштів, заморожених на рахунках, що належать Януковичу і його оточенню.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: