У представництві ЄС повідомили, коли очікують від України ухвалення закону про Антикорупційний суд

Читать на русском
Неофіційна робоча група, до складу якої входять члени міжнародних донорських організацій та експерти громадянського суспільства, розробила деякі пропозиції щодо створення цього суду.

Представництво Європейського Союзу в Україні очікує ухвалення Верховною Радою законопроекту про Антикорупційний суд до середини червня 2017 року.

Про це йдеться в повідомленні представництва ЄС на запит «Інтерфакс-Україна» щодо підготовки відповідного законопроекту, передає «Слово і Діло».

«Згідно з узятими Україною зобов'язаннями перед МВФ, закон про створення Антикорупційного суду повинен бути прийнятий до середини червня 2017 року», - сказано в заяві.

У диппредставництві нагадали, що внесення в парламент цього законопроекту - в компетенції української влади, зокрема Верховної Ради, уряду і президента. Разом з тим, міжнародні експерти допомагають Україні у розробці цього документа.

У представництві ЄС наголосили, що закон про судову систему і статус суддів вже передбачає створення Вищого антикорупційного суду, імплементація законодавства буде визначати мандат, організаційну структуру, а також процес добору суддів Вищого антикорупційного суду.

«Неофіційна робоча група, до складу якої входять члени міжнародних донорських організацій та експерти громадянського суспільства, розробила деякі пропозиції щодо створення цього суду, сфокусувавши особливу увагу на взаємодії цього нового суду з існуючою судовою системою, процедуру добору суддів, а також щодо гарантій безпеки та неупередженості, які повинні регулювати цей процес», - зазначили в представництві.

ЄС причетний до деяких з цих дискусій через своїх представників або фінансуються Євросоюзом проекти у сфері правосуддя та боротьби з корупцією.

Відзначимо, в березні Вища рада правосуддя заявив, що вважає проект закону «Про антикорупційних судах» неконституційним, а його прийняття парламентом – недоцільним.

Голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив, що Антикорупційний суд в Україні повинен бути створений в 2017 році.

Також за словами міністра юстиції Павла Петренка, у Верховній Раді немає 226 голосів за антикорупційні суди.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: