Ситник оцінив розмір збитків держпідприємств через корупцію

Читать на русском
Оцінюючи в цілому «корупційний ринок» в Україні, директор НАБУ відзначив, що корупційні схеми, побудовані на держпідприємствах, однотипні.
Артем Ситник

Розмір предмета злочинів, які розслідує Національне антикорупційне бюро за фактом вимивання грошей з державних підприємств, досягає 85 млрд гривень.

Про це сказав глава НАБУ Артем Ситник в інтерв'ю LIGA.net, передає «Слово і Діло».

«Ми хочемо показати, які обсяги коштів вимиваються з них (держпідприємств - ред.) кожен рік. Причому не в межах України, а виводяться через компанії в офшорних зонах. І основна боротьба відбувається саме за контроль над цими підприємствами», - зауважив Ситник.

За словами глави НАБУ, корупційні схеми, побудовані на держпідприємствах, однотипні.

Дворіччя НАБУ: про таке ми мріяли?На жаль, список досягненнь Національного антикорупційного бюро за два роки роботи досить скромний, зате скандалів навколо цього органу – хоч відбавляй, констатує журналіст Максим Кречетов.

«Продукція виходить з державного підприємства за заниженими цінами, підприємство отримує за неї копійки порівняно з тим, що могло б мати, продаючи її безпосередньо кінцевому споживачеві. І є ряд компаній-посередників (прокладок), через що різниця між ціною покупки продукції та її продажу вимивається», - зазначив він.

«Величезні суми. Із загальної суми збитків у 85 млрд грн, завданих, за попередніми оцінками, інтересам держави у справах, розслідуваних детективами НАБУ, понад 40% припадає саме на держпідприємства. І, в основному, ці збитки відносяться до періоду після Революції гідності», - сказав Ситник.

Оцінюючи в цілому «корупційний ринок» в Україні, директор НАБУ сказав: «Ми можемо говорити про ті суми, які фігурують у розслідуваннях Бюро. Це близько 85 млрд грн».

Раніше в НАБУ заявили, що детективи розслідують 49 кримінальних проваджень по корупції на державних підприємствах.

Також Ситник розповів, на що може вистачити зарплати, яку отримують працівники антикорупційного відомства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: