Російський прокурор вимагає для Зейтуллаєва 17 років в'язниці

Читать на русском
Згідно з довідкою медслужби СІЗО, «стан Зейтуллаева задовільний, медичних протипоказань для участі у судовому засіданні немає, вага становить 55 кілограмів, діагноз - елементарне голодування».
Руслан Зейтуллаєв

Під час суду над кримським татарином Русланом Зейтуллаєвым, що відбувся у п'ятницю, 21 квітня, в Ростові-на-Дону, прокурор зажадав покарання у вигляді 17 років позбавлення волі.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав адвокат Едем Семедляєв, передає «Слово і Діло».

«Прокурор просить: 1. Визнати винним за ч. 1 ст. 205.5; 2. 17 років позбавлення волі», - написав Семедляев.

У РФ є спосіб обійти рішення суду ООН і не відновити Меджліс у КримуЕксперт Українського незалежного центру політичних досліджень оцінила рішення Міжнародного суду ООН за позовами України до РФ.

На засіданні суду також перебуває журналіст Антон Наумлюк, за словами якого Зейтуллаєв «виглядає виснаженим, але тримається міцно».

«Руслана Зейтуллаєва доставили в суд. Виглядає виснаженим, але тримається міцно. Адвокати вмовляли кинути голодування, але Руслан відмовився до винесення вироку», - повідомив журналіст.

За словами самого Зейтуллаєва, він припинить голодування, як тільки не зможе здійснювати щоденну п'ятикратну молитву.

«Буду готовий кинути, якщо не зможу читати намаз, якщо буду непритомніти, наприклад. Але я жодного ще не пропустив», - відповів політв'язень на вмовляння кинути голодування.

Як розповів Наумлюк, згідно з довідкою медслужби СІЗО, «стан Зейтуллаева задовільний, медичних протипоказань для участі у судовому засіданні немає, вага становить 55 кілограмів, діагноз - елементарне голодування».

Журналіст уточнив, що «брати участь у дебатах, які розпочалися сьогодні, Руслан вже не може, не вистачає сил, буде вимовляти останнє слово. Суд дозволив говорити сидячи».

Нагадаємо, Руслан Зейтуллаев 4 квітня оголосив голодування, вимагаючи припинити політичні репресії проти кримських татар, передати всіх незаконно ув'язнених на материкову Україну і допустити до нього українського консула. Проти нього сфабриковано кримінальну справу за звинуваченням у тероризмі.

Зейтуллаев засуджений військовим судом до семи років колонії. Однак Верховний суд РФ вирішив покарання недостатнім і відправив сфабрикована виробництво на перегляд в суд Ростова-на-Дону.

Раніше в окупованому Росією Бахчисараї силовики в черговий раз провели обшуки в будинках кримських татар. Як мінімум один чоловік був побитий силовиками, трьох затримали.

19 квітня Міжнародний суд ООН в Гаазі прийняв заходи для відновлення прав національних меншин в аннексированном Росією Криму і зобов'язав РФ відновити Меджліс і надати можливість кримським татарам та українців навчатися рідною мовою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: