Право на соцвиплати: кому і за що призначено пенсії?

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Пенсія — це не соціальна підтримка, а соціальне страхування. Людина протягом життя сплачує внески до Пенсійного фонду, а потім ПФ повертає їй частину цих коштів як пенсію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник співголови «Стратегічної групи радників з підтримки реформ» Павло Кухта, оцінюючи проблему пенсійного забезпечення.

«Є прожитковий мінімум, певне зобов'язання держави стосовно того, аби кожен громадянин України міг прожити. Одна справа люди, які працюють, сплачують внески і отримують пенсії, а інша — ті, хто не працює, не сплачує, але також отримує з ПФ. За фактом у нас система, коли мінімальна пенсія платиться абсолютно всім, навіть людині, яка не сплачувала жодного дня до ПФ», - наголосив експерт.

Але, наголосив він, постає ряд питань: чи можемо ми собі дозволити платити всім? Навряд. Чи, може, варто почати перевіряти, кому ми платимо, чи платимо людям, які не робили внески до ПФ.

«Проблема неофіційно працевлаштованих громадян комплексна. Починати варто з того, аби припинити порушувати законодавство, працювати офіційно і платити податки. Відповідно питання автоматично буде знято», - додав він.

У держави, підкреслив експерт, існує зобов'язання щодо прожиткового мінімуму — це сітка безпеки.

Рева обіцяє, що уряд забезпечить стабільну виплату пенсійСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«Важливо відповісти на запитання: чи людина дійсно не може себе прогодувати? Чи це будуть для неї додаткові кошти до того, що в неї вже є, а при цьому вона не робила внесків до ПФ? Чому інші платники податків мають за неї платити? Інший випадок, якщо дійсно людина працювала неофіційно, але зараз доходу не має і опиниться на межі виживання. Держава забезпечуватиме їй прожитковий мінімум або через мінімальну пенсію, або через механізм соціальної підтримки», - проаналізував Павло Кухта.

Минулого року міністр соціальної політики Андрій Рева запевнив, що уряд забезпечить стабільну виплату пенсій. Всі обіцянки політика доступні за посиланням.

Нагадаємо,в Мінфіні обіцяють підвищити пенсію вже з жовтня 2017 року, якщо ВР підтримає урядову версію пенсійної реформи під час сесії, що триває зараз.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: