Фальстарт: навіщо опозиційні непарламентські партії почали процес об'єднання?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

На перший погляд, таке «об'єднання» з маловідомою партією «Воля» обрано, швидше за все, з метою запуску компанії дострокових парламентських виборів. Але от тільки партія «Воля» представлена лише одним нардепом-мажоритарником - Юрієм Дерев'янком, який, за даними соцопитування минулого року, в разі перевиборів може отримати всього 0,6% голосів.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Як Саакашвілі вийшов на «Волю» або кілька слів про практику політичних симуляцій» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Якщо синергетичний ефект від злиття двох партій не допоможе політичній силі екс-президента Грузії навіть подолати 5% виборчий бар'єр на виборах до парламенту, виникає логічне запитання: навіщо ж об'єднуватися», - зазначив відразу експерт.

Коли лідери двох або більше партій говорять про об'єднання, додав політолог, вони заздалегідь вводять в оману своїх виборців.

«Формально, щоб об'єднатися, одна з партій мала б пройти процедуру юридичної ліквідації, а її колишні члени - написати вступні заяви в іншу політсилу, з якої оголосили про намір об'єднатися», - розповідає Радчук.

Зараз оголосивши про «злиття», лідери двох політсил звичайно представили свою ідеологічну програму – документ під назвою «Декларація відповідності членства в «Русі нових сил».

Об'єднання «Руху нових сил» і «Волі»: чого очікувати від союзу Саакашвілі й Дерев'янка«Слово і Діло» вивчило обіцянки лідерів «Руху нових сил» і «Волі» Міхеїла Саакашвілі і Юрія Дерев'янка, щоб зрозуміти, що спільного у цих політиків і чого очікувати від їх об'єднання.

«Суть декларації – оголошення жорсткої політичної люстрації для вступу в нову політичну силу для всіх ймовірних кандидатів, які раніше були так чи інакше пов'язані з Партією регіонів, КПУ, «Опозиційним блоком», партіями «Відродження», «Воля народу», людей, «які не відповідають критеріям люстрації, зазначеним в законі про очищення влади», «жодного чиновника, який не може довести свої доходи та їх походження», «людей, які приходять в політику, щоб красти», «людей, які здійснювали кримінальні злочини», «Учасників корупційних скандалів», - аналізує фахівець програмний документ союзу, акцентуючи на тому, що виходячи з критеріїв наповнити списки «Руху нових сил» її лідерам буде вкрай важко.

Проте не варто забувати й той факт, що кулуарно все таки давно вже ходять чутки про «об'єднання» Саакашвілі з «Громадянською позицією» Анатолія Гриценка, «ДемАльянсом», і навіть з «Самопомічю».

«Об'єднання» з «Волею» - це, згадуючи відомий жарт зі старої радянської комедії, може бути таким собі «тренуванням на кішках» для нової партії Міхеїла Саакашвілі.

І все таки про союз офіційно заявлено. З огляду на рейтингові позиції Дерев'янка та бажання потрапити в парламент – такий союз викликає багато питань, але варто враховувати кілька причин, які й можуть дати відповідь на головне питання – так навіщо все таки Саакашвілі зараз такий союз?

«Перша причина, що штовхає позапарламентські опозиційні партії до об'єднання, - необхідність нагадати про себе. Медійний ефект завжди голосніше, ніж більше політичних сил заявлять про свої наміри об'єднати зусилля. Особливо це стосується тих партій, які лише збираються в похід за владою», - пояснює політолог.

Другою причиною для об'єднання зусиль, на його погляд, є те, що в партії «Воля», незважаючи на її всього 3-річну історію існування, вже є досвід участі в парламентських і місцевих виборах. На місцевих виборах 2015-го року «Воля» отримала представництво в 8 областях України.

І нарешті, третьою причиною, додав він, міг би стати умовний синергетичний ефект від об'єднання, який гарантував би проходження 5% виборчого бар'єру в разі дострокових парламентських виборів.

«Правда, дійсно потужним фронтом «Рух нових сил» міг би піти на вибори тільки після успішних переговорів з партією «Самопоміч». Однак чи погодиться Андрій Садовий на таку співпрацю - залишається тільки здогадуватися», - резюмував політолог.

Детальніше читайте в матеріалі «Як Саакашвілі вийшов на «Волю» або кілька слів про практику політичних симуляцій»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: