Оплата за комуналку в Україні: тільки в найбідніших країнах люди розраховують на субсидії

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Планувати в українських реаліях на три-чотири роки вже межує з фантастикою. Якщо є намір проводити монетизацію субсидій, то робити це треба у форсованому темпі. Поточного року ми цього не зробили, але на наступний бюджет — ще можемо встигнути.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи заяву міністра соцполітики про те, що монетизація субсидій в Україні можлива лише через три-чотири роки.

«Якщо субсидії не монетизовані, то вони йдуть на користь олігархічних груп і державних монополій. По суті, субсидії потрапляють до кишень чиновників «Нафтогазу», українських і російських олігархів, які володіють підприємствами, що надають послуги ЖКГ», - підкреслив експерт, акцентуючи на тому, що затягування з монетизацією субсидій грає на руку олігархам.

Чим довше влада відкладає монетизацію — тим довше підтримує олігархів, тим більше ми споживаємо газу, що вигідно російським олігархам і монополістам.

«Раніше «Нафтогаз» мав збитки, а зараз – прибутки за рахунок бюджету і субсидій. Зараз кошти, закладені у бюджеті держави на субсидії, без участі людини потрапляють до бюджетів українських та російських олігархів», - зауважив експерт.

«Якщо субсидії вже є — то вони хоча б мають видаватися на руки. Монетизація, принаймні, дає шанс людям, що вони самі будуть вирішувати, куди направляти кошти. Є три альтернативи. Перша – нічого не робити, платити по рахункам. Друга — споживати менше і економніше. Третій варіант — інвестувати в енергозбереження, замінити облікові системи, щоб менше споживати», - пояснює Савченко, додаючи, що на Заході подекуди люди переїздять з великих будинків до менших.

Яка частка пенсії йде на комуналку?«Слово і Діло» склало інфографіку про те, яку частину пенсії самотнього пенсіонера забирає щомісячна оплата комунальних платежів за умови, що він проживає в невеликій однокімнатній квартирі.

«Зменшення споживання, перш за все, газу, електроенергії в результаті може покращити стан національної економіки та добробут кожної людини», - вважає економіст.

Підсумовуючи, експерт додав, що в ідеалі — чим менше субсидій, тим краще.

«Найкраще зробити економіку такою, де зарплатня дозволить оплачувати послуги ЖКГ, як у цивілізованому світі. Лише жителі найбідніших країн світу розраховують на допомогу держави», - резюмував Олександр Савченко.

Нагадаємо, майже рік минув з того часу, коли міністр соцполітики обіцяв передати законопроект щодо монетизації пільг на розгляд ВРУ. Всі обіцянки та рейтинг відповідальності політика доступні за посиланням.

Наразі в планах Мінсоцполітики до 2018 року скоротити на третину кількість одержувачів субсидій.

Скільки українці витрачають на оплату комунальних платежів - «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Яка частина пенсії йде на комуналку?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: