Парубій розповів про три кроки з реформування парламенту

Читать на русском
Одним з кроків реформи ВР, за словами керівника парламенту, має стати запровадження такої форми парламентської роботи, як дебати з актуальних суспільно-політичних питань, а такожі дебати з урядом.
Андрій Парубій

Найближчим часом Верховна Рада України розгляне законопроект, що передбачає скорочення парламентських комітетів до 20 і їх співвідношення з міністерствами уряду.

Про це на брифінгу повідомив спікер ВР Андрій Парубій, повідомляє «Укрінформ», передає «Слово і Діло».

«У реформуванні Верховної Ради ми вирішили йти методом малих кроків. Перший законопроект, який зараз внесено у Верховну Раду за підписом керівника парламенту, так і голів фракцій, стосується того, щоб скоротити кількість комітетів парламенту до 20 і щоб вони співвідносилися з міністерствами уряду», - сказав Парубій.

За його словами, цей законопроект вже включено до порядку денного наступних пленарних тижнів, тому є надія, що скоро депутати ухвалять його в першому читанні.

Голова Верховної Ради також поінформував, що наступним кроком у реформуванні парламенту буде голосування за законопроект щодо розподілу комітетів між фракціями.

«Ми плануємо, і невдовзі цей законопроект буде внесено до ВР, це методика нового справедливого розподілу комітетів між фракціями. Більшість фракцій підтвердили, що вони готові за цей метод голосувати, вони вважають його справедливим і правильним. Я думаю, що це буде другий крок реформування парламенту», - зазначив Парубій.

І, нарешті, ще одним кроком реформи ВР на найближчу перспективу, за словами керівника парламенту, має стати запровадження такої форми парламентської роботи, як дебати. Ці дебати планується проводити з актуальних суспільно-політичних питань і дебати з урядом.

«Такі дебати можна буде провести за ініціативою Голови Верховної Ради або 150 депутатів. Я думаю, що це буде наступний крок реформи», - зазначив Парубій.

За його словами, це невеликі, але важливі кроки реформи українського парламенту, які Верховна Рада постарається здійснити найближчим часом.

«Я сподіваюся, що цієї сесії ми зможемо прийняти ці законопроекти в першому читанні, а можливо деякі з них і в цілому», - зазначив спікер.

На сьогоднішній день в українському парламенті 27 комітетів і Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації.

Раніше Парубій розповів, коли приймуть зміни в Конституцію децентралізації.

Також спікер Верховної Ради відзвітував про перейменування населених пунктів в Україні в рамках декомунизации.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: