Надзвичайний стан в енергетиці: влада штучно створює «апокаліпсис»

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Поширення хаосу через те, що зупинено ще кілька ТЕС, які працюють на акнтрациті, недоцільно. Це має вигляд кампанії. У нас зараз не ті потреби. Це було би проблемою на піку споживання, взимку, в опалювальний період.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи продовження надзвичайного стану в енергетиці та призупинення кількох ТЕС, які працюють на антрациті.

«По-перше, з наближенням літнього періоду споживання зменшується. Тому треба орієнтуватися не на заяви суб'єктів господарювання, які не вжили своєчасних заходів із переведення антрацитових енергоблоків на використання неантрацитових марок вугілля. Треба дивитися на заяви об'єднаного диспетчерського управління «Укренерго», оскільки, якщо виникає проблема для функціювання об'єднаної системи, якраз диспетчерська служба робитиме заяви. Зараз система працює в штатному режимі», - розповідає експерт.

По-друге, ТЕС влітку зупиняють для виконання ремонтних робіт, зупиняють енергоблоки. Це не атомна енергетика. В тепловій енергетиці енергоблоки менш потужні.

«Є можливість маневрувати. Апокаліпсису немає, окрім того, що створюють штучно», - наголосив він.

Обсяг виробництва електроенергії на антрацитових енергоблоках в загальному балансі – в межах 10-15%. Це не критично.

Проблему зараз створюють штучно. Надзвичайний стан в енергетиці від самого початку був великою дурницею уряду. Це політичні ігри влади.

«У цьому не було жодної потреби. Насалик говорив — термін віялових відключень від 13 до 40 діб. Минуло і 13, і 40 діб — нічого не трапилось і не трапиться, якщо комусь не прийде в голову навмисно щось скоїти, аби довести — от, ми були праві. В цьому небезпека, а не в зупинці ТЕС. Уряд грає не в ту гру», - пояснив ситуацію Михайло Гончар.

17 лютого за рішенням уряду в Україні запроваджено режим надзвичайного стану в енергетиці. Тиждень тому Кабмін продовжив режим НС.

Раніше Ігор Насалик обіцяв ініціювати заборону на ввезення вугілля антрацитної групи з РФ. Усі обіцянки і рейтинг відповідальності чиновника доступні за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: