Яка західна зброя допоможе Україні

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

На початку квітня міністри оборони України і Канади підписали оборонну угоду, яка теоретично відкриває можливості для поставок до нашої країни західних озброєнь. Йдеться, перш за все, про американську зброю, якою оснащена армія Канади. Тема американських військових поставок раз у раз піднімається в інформаційному просторі, проте яке обладнання з США дійсно може посилити армію України?

Угоду про співпрацю міністри оборони України Степан Полторак і Канади Хардж Сейджан підписали 3 квітня. Після цього Сейджан повідомив, що наступним кроком стане внесення України до Автоматичного контрольного списку країн щодо вогнепальної зброї (Automatic Firearms Country Control List). Цей документ – список із 39 держав, до яких Канада дозволяє своїм виробникам експортувати зброю. Фактично це американська зброя, на поставки якої так чекають в Україні.

Україна вже давно мала би Javelin, якби не суперечливі заяви Порошенка – експертСпеціаліст поділився міркуваннями з приводу заяви Президента України, що Україні від Заходу потрібні 1240 протитанкових ракетних комплексів Javelin.

Насправді західні країни вже давно надають військову допомогу Україні, поставляючи так зване «нелетальне» обладнання. Лідерами в цій галузі є якраз США і Канада. За офіційними даними Міноборони, з 2014 до 2016 року американська сторона поставляла в Україну навчальні лазерні системи імітації бойових дій MILES, РЛС контрбатарейної боротьби, радіостанції Harris, прилади нічного бачення і тепловізори, човни з жорстким корпусом, елементи обмундирування і спорядження, медичне обладнання, кевларові шоломи і бронежилети, автомобілі підвищеної прохідності «Хаммер», а також сухпайки. Крім того, із США в Україну надходили малі розвідувальні безпілотники Raven, які можна запускати з руки. Проте ці апарати не прийшлися до двору, оскільки з'ясувалося, що їхня система управління застаріла і легко перехоплюється супротивником. Загальна вартість поставленого обладнання становить близько $120 млн.

Обсяги канадської гуманітарної допомоги посідають друге місце. Вони більш скромні і становлять понад $23 млн. Канадці поставляли до України радіостанції Harris, прилади нічного бачення, устаткування для розмінування, кевларові шоломи, бронежилети, а також елементи амуніції. Але саме Канада, включивши Україну до Automatic Firearms Country Control List, може стати так званим «чорним ходом» для поставок до нашої країни летальної зброї.

Заклики до цього лунають із 2014 року, перш за все, з вуст сенаторів Республіканської партії США, зокрема, «друга України» Джона Маккейна. А останню заяву про необхідність почати поставки зброї в Україну наприкінці березня зробив глава європейського командування Збройних сил США, головком об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Кертіс Скапаротті. «Я особисто думаю, що ми повинні розглянути можливість поставок їм (Україні – Ред.) летальної оборонної зброї. Вони борються з дуже смертоносним і жорстким противником. Це ставленики Росії, а Росія надає деяким із них новітнє озброєння», – заявив Скапаротті.

Український «Javelin» – ПТРК «Стугна-П» (інфографіка)«Слово і Діло» вирішило продемонструвати характеристики українського протитанкового ракетного комплексу «Стугна-П»

Як зразки оборонного озброєння, які можуть бути поставлені до України з США, найчастіше називалися протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) Javelin, які стоять на озброєнні армії США з 1996 року. Вони мають дві позитивні особливості. Перша – це наявність у ракети інфрачервоної голівки самонаведення, що дозволяє оператору діяти за принципом «вистрілив і забув», і друга – характер обстрілу броньованої цілі: ракета вражає її зверху, в найбільш вразливі місця. В українських аналогах ракета наводиться лазерним променем (це означає, що «американець» дещо простіший в експлуатації) і вражає техніку зазвичай у лоб, тобто там, де вона якнайкраще захищена. Однак головна проблема Javelin – це його ціна. Загальна експортна вартість комплексу сягає $250 тисяч за одиницю, в тому числі близько $100 за ракету. Українські системи в рази дешевші. До того ж дальність стрільби вітчизняного ПТРК «Стугна-П», який вже надходить у війська, майже вдвічі більша, ніж у Javelin – до 5 км. А якщо врахувати, що ми самі можемо виробляти ПТРК, здатні успішно боротися з танками противника, то виходить, що ЗСУ цілком можуть обійтися і без американського Javelin.

2014 року Канада пропонувала надати Україні більш істотну допомогу, а саме палубні винищувачі F-18 Hornet. До офіційних переговорів, утім, справа не дійшла, оскільки можлива поява цього літака в Україні вимагала би проведення великої кількості підготовчих заходів: створення ремонтної бази, навчання і підготовки персоналу, вирішення проблем сумісності і поповнення боєприпасами, оскільки радянське авіаційне озброєння непридатне для установки на американські літаки.

Посол України про постачання зброї з Канади: ми сподіваємося почути «так»Україна потребує канадського озброєння та сподівається отримати все необхідне обладнання для належного захисту власної територіальної цілісності.

З іншого боку, Україна сама взялася за модернізацію літаків, що дісталися в спадок від СРСР, – МіГ-29, Су-27, Су-25, Л-39 і Су-24МР. Зокрема, до військ вже надійшли літаки, модернізовані за спрощеним варіантом МіГ-29МУ1 зі збільшеною дальністю виявлення і поліпшеними ракетами українського виробництва, що дозволяють вражати цілі на відстані до 95 км. А модернізований штурмовик Су-25М1 тепер здатний вражати наземні цілі, навіть якщо пілот їх не бачить, діяти вдень і вночі, практично в будь-яку погоду, не виходячи із-за хмар.

Виходить, іноземна допомога повинна відповідати потребам Збройних сил України, а вони, на думку експертів, лежать в області технологій, сучасних систем розвідки, зв'язку і управління вогнем. Все це дозволяє розширити можливості вже наявної в розпорядженні України військової техніки. Тобто, скажімо, контрбатарейні радари, які вже поставляються з США, – це саме те, що потрібно зараз українській армії. На думку члена парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Дмитра Тимчука, ЗСУ також потребують якомога більшої кількості безпілотних літальних апаратів. Тимчук також повідомив, що в армії існує потреба у більшій кількості артилерійських боєприпасів, наприклад, до реактивних систем залпового вогню «Ураган» і «Смерч».

Види летальної зброї в зоні проведення АТОЛетальна зброя ділиться на два види – зброя ближнього бою (холодна вогнепальна зброя та військова техніка) та зброя масового ураження.

Утім, на думку директора інформаційно-консалтингової компанії Defence Express Сергія Згурця, попри всі заяви про партнерство, американці «вельми педантичні» в питаннях поставок до України сучасної зброї, техніки, боєприпасів, вузлів і агрегатів. Коли президентом США був Барак Обама, вважалося, що активна американська військова допомога змусить Росію «підвищити ставки» і спровокувати ескалацію бойових дій на Донбасі.

Проте не можна стверджувати, що західний «військторг» взагалі не працює. За інформацією ООН, у 2016 році Литва (що є членом НАТО) поставила Україні 146 одиниць зброї виробництва колишнього СРСР. Це 60 кулеметів КПВТ (14,5 мм кулемет Владимирова) і 86 кулеметів ДШК (12,7 мм крупнокаліберний кулемет Дехтярьова-Шпагіна). Раніше Литва поставила Україні 150 тонн боєприпасів, які зберігалися на території країни ще з радянських часів.

Денис Попович спеціально для «Слово і Діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: