Об'єднання «Руху нових сил» і «Волі»: чого очікувати від союзу Саакашвілі й Дерев'янка

Читать на русском

У середу очолюваний Міхеілом Саакашвілі «Рух нових сил» і партія «Воля», лідером якої є Юрій Дерев’янко, оголосили про об'єднання. Презентація нової політичної сили відбулася в Києві, на майданчику перед Верховною Радою. Такий крок не був ні для кого сюрпризом, адже Саакашвілі вже брав участь у київському форумі «Волі» та всіляко закликав до об'єднання всі політичні сили, які утворилися на засадах Майдану.

Схожа й риторика лідерів партій: і Саакашвілі, і Дерев'янко зарекомендували себе як затяті антикорупціонери й борці з системою – в усякому разі, на словах. Незважаючи на те, що Саакашвілі вже не є представником влади, а до цього представляв виключно владу виконавчу, а Дерев'янко, навпаки, є чинним депутатом, тобто представником влади законодавчої, ми спробуємо порівняти їхні обіцянки та рівень відповідальності – для загального розуміння того, що собою являють ці політики й чи вийде у них ефективна спільна робота.

В цілому обидва політики мають на даний момент по 28 обіцянок у сум. Щоправда, варто врахувати, що частина обіцянок екс-голови Одеської ОДА були відправлені до архіву після його звільнення. Таким чином, у Саакашвілі 18 виконаних і 10 невиконаних зобов'язань. На момент відставки він посідав 11-е місце з 25 в рейтингу відповідальності губернаторів України. Дерев'янко поки виконав лише 7 обіцянок і стільки ж провалив. Зараз у нього 230-та позиція в рейтингу відповідальності депутатів Верховної Ради.

Вивчаючи обіцянки обох політиків, ми відзначили одну характерну особливість: обидва можуть бути непослідовними в тих питаннях, які спочатку називають принциповими. Наприклад, Саакашвілі спершу пообіцяв боротися з корупцією на Одеській митниці, а потім чомусь провалив обіцянку провести конкурс на посаду глави цього органу, без конкурсу призначивши його керівником Юлію Марушевську. Так само він виконав зобов'язання привести в Одеську ОДА нових людей, але провести люстрацію старих кадрів, як обіцяв, не зміг. Тут же варто згадати про знесену стіну в «резиденції» мільярдера Хмельницького, яка загороджувала доступ до моря, і не знесену «дачу Злочевського», яку губернатор обіцяв ліквідувати з тієї ж причини.

Дерев'янко ж у квітні 2014-го заявив, що його метою буде внесення до президентських виборів змін до Конституції, які б дозволили децентралізувати владу, збалансувавши її між різними гілками, але вже в 2015-му діаметрально змінив точку зору на це питання, оголосивши, що депутати партії «Воля» не голосуватимуть за зміни до Конституції в частині децентралізації. Це рішення нардеп пояснив тим, що в поданих законодавчих ініціативах Президент спотворив поняття децентралізації.

Загалом же спрямованість політичних заяв обох політиків зрозуміла, і тут можна виділити кілька ключових тем, що їх і Саакашвілі, й Дерев'янко, можуть назвати своєю «пристрастю». Перша і головна з них – звісно, боротьба з корупцією. Про це свідчать, наприклад, обіцянки Саакашвілі викривати чиновників-корупціонерів і проводити конкурси на високі посади в Одеській області (наприклад, на посаду директора Іллічівського морпорту). Обидві виконані.

У Дерев'янка щодо цього є такі обіцянки: розслідування фактів корупції, оприлюднених екс-главою Держфінінспекції Миколою Гордієнком, створення в Раді тимчасових слідчих комісій для розслідування корупції в Кабміні й офшорних скандалів.

Друга тема, яка об'єднує політиків, – турбота про ввірені їм території (Саакашвілі – як губернатора Одеської області, Дерев'янка – як мажоритарника, що представляє в парламенті один з округів Івано-Франківської області). І перший, і другий обіцяли проводити в «своїх» регіонах ремонт і будівництво доріг. Саакашвілі – насамперед траси Одеса-Рені, а також низки другорядних доріг. На жаль, ці обіцянки глави Одеської ОДА «Слово і Діло» відправило до архіву після відставки чиновника, їхньою реалізацією тепер займаються інші люди. Є подібний пункт і в політичній програмі Дерев'янка (варто зазначити, що, за даними «Слова і Діла», нардеп дійсно дбає про стан доріг в окрузі).

Ще одна точка дотику – турбота про місцеві батальйони тероборони. І у Саакашвілі, і у Дерев'янка є такі обіцянки. Правда, Саакашвілі так поспішав подбати про побут військовослужбовців підрозділу «Шторм», які проходили службу під Маріуполем, що примудрився «засвітити» їхні позиції, через що у силовиків пізніше виникли великі проблеми.

Ознайомитися з тим, що обіцяли та що насправді виконали обидва політики, а також самостійно стежити за їх відповідальністю можна в їхніх профілях на нашому сайті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: