5 фундаментальних змін, які очікують на українських автомобілістів уже 2017 року

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Невтішна статистика ДТП вражає: за підсумками 2016 року на українських дорогах в середньому щодня гинули по 8-9 людей. Ще тисячі - травмовані. Ситуація нагадує фронтові зведення, тільки замість зовнішнього ворога українці воюють один з одним.

Чи тільки в дотриманні правил дорожнього руху криється відповідь на це складне питання? Не зовсім. Мова і про погану якість дорожнього покриття, і про відсутність достатньої кількості розмітки і знаків на дорогах, і про культуру поведінки як водіїв, так і пішоходів. Проблеми значно глибше: це і якість підготовки самих водіїв, і недостатня поінформованість українців щодо основних правил поведінки на дорогах.

Бракує й інших важливих елементів: досвідченої і укомплектованої дорожньої поліції, системи відеофіксації порушень, нової дорожньої служби, яка щодня працювала б над підвищенням пропускної спроможності шляхопроводів. Але незабаром ситуація повинна змінитися. Як саме - читайте в нашому матеріалі.

Правила для всіх

Минулого тижня набула чинності постанова Кабміну про внесення змін щодо безпеки дорожнього руху. В уряді нарешті замінили всі згадки слова «міліція» на «поліція» у своїх же постановах. Введено поняття «сервісних центрів МВС», врегульовані їхні повноваження. Так, відтепер саме сервісні центри будуть затверджувати маршрути навчальних поїздок, регулювати питання встановлення спецсигналів і переобладнання транспортних засобів.

Водночас учасників дорожнього руху в Україні очікують більш серйозні нововведення у правилах. Мова про законопроект №5184 «Про дорожній рух і його безпеку», який внесе фундаментальні зміни як для водіїв, так і для інших учасників руху.

Основна філософія нових правил - зробити рух безпечнішим для всіх учасників, а «неписані» раніше норми, яких дотримувалися радше із ввічливості, закріпити на законодавчому рівні. Скажімо, в ситуації, коли в одній з дорожніх смуг трапилася аварія, а рух по інших смугах триває, водії не повинні створювати штучні затори, «випрошуючи» у інших учасників руху право перебудуватися у вільну смугу. Діятиме негласне сьогодні правило (якого, на жаль, не всі дотримуються) «один через одного»: водій, що їде по вільній смузі, повинен пропустити того, хто показує сигнал повороту з метою перебудуватися, а вже потім проїхати сам. Решта водіїв повинні зробити аналогічно - тепер така ситуація на дорозі буде регулюватися правилами, тому порушників очікуватиме штраф.

Більш суворими стануть правила для любителів поганяти на дорогах, які, вихваляючись здібностями свого «залізного коня», створюють небезпечні ситуації. Велосипедисти отримають право пересуватися смугами громадського транспорту, проте й вимоги до них стануть більш жорсткими. Наприклад, поліцейські зможуть оштрафувати їх за їзду в нетверезому стані.

Зростуть вимоги, а з ними штрафи, і для пішоходів. Людина, яка вирішила перейти дорогу в неустановленому місці і тим самим створила аварійну ситуацію, отримає шанс бути притягнутою до відповідальності. Від пішоходів зажадають бути більш уважними: як і водіїв, що розмовляють за кермом по телефону, поліція матиме право оштрафувати людину, яка неуважно переходить «зебру», слухаючи музику в навушниках або зосередившись на своєму гаджеті.

Водій з дитсадка ...

Виховання повноцінних учасників дорожнього руху автори законопроекту №5184 пропонують почати вже з дошкільного віку. Це вдала ідея, зважаючи на те, що тільки в ранньому віці людині можна закласти основи правильного поведінки не тільки на дорозі, але і взагалі в соціумі. Звичайно, дітей не будуть навчати правилам паркування чи особливостям руху через перехрестя, проте базові знання з безпеки руху будуть обов'язковими для викладання.

А от отримати водійське посвідчення стане нелегким завданням. Якщо раніше у потенційних водіїв була можливість так-сяк вивчити теоретичну частину, відкупитися від практичної і «домовитися» про отримання водійського посвідчення, то за новими правилами зробити це буде значно складніше. Принаймні так обіцяють автори законопроекту: теорію потрібно буде дійсно вивчити, право отримати кожну категорію керування транспортним засобом - підтверджувати окремим іспитом. Практична частина стане більш насиченою і за програмою, і за кількістю годин підготовки, і за умовами її проходження. Жорсткішою стане сертифікація автошкіл та інструкторів. Цікавими є й нововведення щодо медичного огляду претендента на отримання посвідчення водія. Для водіїв, які працюють в сфері перевезень, медогляд стане не просто регулярною процедурою, а більш суворої нормою. А для тих, хто з якоїсь причини перездає на отримання нового посвідчення, або тих, кого позбавили права кермувати за неодноразові правопорушення, вводиться спеціальний психологічний тест на адекватність.

Техогляд: бути чи не бути?

У березні Кабмін ухвалив постанову №141, згідно з якою, обов'язкові техогляди повинні проводитися тільки за умови фото- і відеофіксації, а відповідні записи мають зберігатися 3 роки. «Подібний крок унеможливить видачу протоколів перевірки без її проведення, а також забезпечить накопичення об'єктивних відомостей про технічний стан автомобіля», - йдеться в постанові.

А ось у згаданому законопроекті техогляди планують зробити обов'язковими не для всіх. По-перше, не підлягатимуть огляду всі види мотоциклів, мопедів, квадроциклів і подібних засобів пересування. По-друге, не потрібно буде проводити техогляд для транспортного засобу, що має історичну цінність. Скасують техогляд і для транспорту, що використовується в агропромисловому комплексі. Нарешті, не проходитимуть обов'язковий техогляд легкові авто (крім таксі), якщо вони не зазнали значних пошкоджень в ДТП, здатних вплинути на безпеку експлуатації транспортного засобу.

Загалом же техогляд для нових авто є обов'язковою нормою майже у всіх країнах ЄС. Керуючись директивою ЄС/40/2009, якої Україна зобов'язалася дотримуватися в рамках Угоди про асоціацію з Євросоюзом, нам поступово доведеться проводити техогляд для дедалі більшої кількості категорій транспортних засобів.

Дорожні аудитори

Водночас із незадоволенням працівниками «Укравтодору» і дорожньої поліції, незабаром українці отримають можливість обурюватися й діями аудиторів дорожньої безпеки: така посада з'явиться після прийняття законопроекту «Про дорожній рух і його безпеку».

До обов'язків аудиторів увійдуть нагляд за удосконаленням доріг, аналіз логістичних можливостей для початку і тривалості ремонту. Тільки після їх згоди будівельникам, ремонтникам або місцевим органам влади можна буде починати будь-які роботи біля або на дорогах.

Проблеми з пробками також частково будуть в компетенції аудиторів: серед їхніх функцій буде організація ремонтів доріг з мінімальними перешкодами для руху автотранспорту, іншими словами - створення передумов для мінімізації заторів. Аудитори мають право частково змінити напрямок руху або об'їзду місця ремонту, завчасно повідомивши водіїв відповідними знаками.

Страхи відеофіксації

Це найбільш дискусійна тема, здатна докорінно змінити життя всіх автомобілістів. І, за свідченнями голови МВС Арсена Авакова, значно поповнити державну скарбницю за рахунок адміністративних штрафів.

Закон про введення відеофіксації порушень ПДР вступив у силу ще влітку 2015 року. Що ж встало на шляху впровадження системи?

По-перше, юридичні тонкощі, які повинні бути усунені законопроектом №5184. Після його ухвалення будь-яка постанова, сформована на підставі даних системи відеофіксації, може бути успішно оскаржена в суді. По-друге, необхідно ввести технічні стандарти для самих засобів відеоспостереження. Але найголовніше - для обладнання камерами навіть основних доріг України потрібні колосальні кошти.

Свого часу міністр МВС пообіцяв, що система відеофіксації почне повноцінно працювати з 2017 року. Правда, пізніше уточнив, що для її впровадження потрібні значні капіталовкладення. «Ми оцінюємо цю суму як дуже велику - близько мільярда доларів на всю країну. Охочих вкласти ці гроші величезна кількість, тому що приватні компанії хочуть на цьому заробити, отримуючи відсотки відрахувань. Я думаю, що ми вдамося до механізму залучення солідного міжнародного банківської установи, яка порадить нам адекватного інвестора і кращі умови, як це робиться в провідних західних країнах. Будемо впроваджувати цей механізм поступово, щоб був механізм автоматичної фіксації, оскарження цього процесу і стягнень», - зазначив Аваков.

Тому цілком імовірно, що вже цього року водії зіткнуться з пильним поглядом камери відеофіксації. Однак, швидше за все, почне працювати система відеофіксації тільки в тестовому режимі.

Александр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: