Застосування хімічної зброї: наймасовіші хімічні атаки в історії

Читать на русском

«Слово і Діло» склало інфографіку про випадки масованого застосування хімічної зброї у світовій історії і державах, які володіють нею донині.

Вранці 4 квітня в сирійському місті Хан-Шейхун урядові ВПС Сирії нанесли по житлових кварталах авіаудар, в якому використовували боєприпаси з отруйними речовинами. В результаті хімічної атаки загинули понад 70 людей, 27 з яких – діти.

Розтини загиблих показали, що в атаці урядові війська Сирії використовували газ зарин.

Удар із застосуванням хімічної зброї викликав хвилю обурення в світовому співтоваристві: ООН спробувала прийняти резолюцію, яка засуджує режим президента Сирії Башара Асада, однак документ був заблокований Росією.

У відповідь на хімічну атаку президент США Дональд Трамп санкціонував ракетний удар по сирійській військовій авіабазі Шайрат. У ніч на 7 квітня американські есмінці «Портер» та «Росс» випустили 59 ракет «Томагавк» по аеродрому сирійських урядових військ.

Хоча сирійські урядові сили і Міністерство оборони РФ заявляють про свою непричетність до використання боєприпасів з отруйними речовинами в провінції Ідліб, в Пентагоні перевіряють можливу причетність Росії до хімічної атаки та прийшли до висновку, що РФ, щонайменше, заздалегідь знала про підготовку хімічного удару.

Використання хімічної зброї заборонено Конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та її знищення від 1993 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: