Меморандум з МВФ: головні податкові вимоги кредиторів

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Особливого податкового навантаження не передбачається. Виписаний ряд «структурних маяків» та відповідні загальні зобов’язання. Основні вимоги зосереджені в структурних маяках.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи податкові зміни, згідно з меморандумом МВФ для України.

Спрощена система оподаткування

«МВФ продовжує дотримуватись наступної позиції: спрощена система оподаткування є такою, що дає можливість учасникам користуватись пільговим режимом, оптимізуючи свої податкові платежі. Тому поставлена вимога переглянути спрощену систему оподаткування з метою унеможливлення застосування цієї системи тими, на кого вона не розрахована», - пояснив експерт.

Ставки податків та пільги

«Нових податків не передбачається, так само, як і збільшення ставок. Однак, згідно з угодою з ЄС, є вимога поступового приведення у відповідність до європейських ставок акцизів на алкоголь та тютюнові вироби. Питання в темпах: наскільки динаміка у нас буде швидкою чи повільною. В будь-якому випадку акцизи на тютюн збільшать однозначно. Щодо інших податків змін в меморандумі не передбачено», - розповів спеціаліст.

Створення служби фінансових розслідувань

«МВФ наголошує на створенні такого органу, який, на відміну від податкової міліції, буде ефективно працювати в сфері запобігання та розслідування злочинів несплати податків. Це є однією з найважливіших вимог», - підкреслив експерт РПР.

Меморандум про співпрацю з МВФ: що кредитори вимагають від УкраїниМеморандум про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом передбачає низку змін, зокрема, посилення повноважень державних органів, скасування земельного мораторію, скорочення кількості бюджетників і т. д.

Реформа митниці

«Одне з головних та першочергових завдань – реформа митниці. Втрати України через митницю настільки масштабні, що це впливає на державний бюджет та загрожує макроекономічній стабільності. При цьому передбачається легалізація видобутку бурштину, і боротьба з контрабандою є пріоритетом на цей рік», - проаналізував основні податкові зміни Ілля Несходовський.

Додамо, що міністр фінансів України Олександр Данилюк також зобов’язався реформувати митницю протягом року. Всі обіцянки та рейтинг відповідальності політика є за посиланням.

Детальніше про умови надання кредиту МВФ та найголовніші рекомендації Фонду щодо реформ, які має провести українська влада, читайте в матеріалі «Меморандум про співпрацю з МВФ. Що кредитори вимагають від України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: