Меморандум про співпрацю з МВФ: що кредитори вимагають від України

Читать на русском

Днями Міжнародний валютний фонд опублікував текст меморандуму про співпрацю з Україною, дотримання рекомендацій якого повинно гарантувати подальше кредитування нашої країни західними партнерами. «Слово і Діло» дослідило текст документа і виділило найголовніші рекомендації Фонду щодо реформ, які має провести українська влада.

Зокрема, у травні поточного року МВФ очікує від України розширення повноважень НАБУ та Нацбанку, створення антикорупційного суду та Служби фінансових розслідувань. Також до кінця весни має бути ухвалене рішення про скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення.

У червні цього року у фінансовій сфері МВФ очікує від Києва продажу на міжнародних платформах проблемних активів Фонду гарантування вкладів фізосіб на 10 млрд грн, погашення кредитів ПриватБанку, випуску держоблігацій на поповнення ФГВФО та докапіталізацію банків на суму 98 млрд грн, а в соціальній – скорочення кількості бюджетників (на 4% у 2017 році та на 10% – до кінця 2019-го) та створення Міністерством фінансів єдиної бази одержувачів соцдопомоги.

Ще одним важливим пунктом рекомендацій МВФ є ухвалення вже цього місяця пенсійної реформи, що таки передбачатиме поступове підвищення пенсійного віку. Крайній термін остаточного запуску реформи призначений на 1 січня 2018 року.

Для вирішення решти важливих для пересічних українців питань Фонд дає владі України час до кінця поточного року. Зокрема, меморандум з МВФ вимагає від Києва до серпня 2017-го розібратися з субсидіями, а саме: вдосконалити адресність їх нарахування, скоригувати соціальні норми, впровадити окремі тарифи на доставку газу й опалення, монетизувати субсидії та скоротити видатки на них. Що стосується соціальних стандартів (прожиткового мінімуму, мінімальних зарплати та пенсії), то українському уряду в Фонді рекомендують не підвищувати їх до кінця цього року.

Нагадаємо, в середині березня міністр фінансів Олександр Данилюк пообіцяв, що проект пенсійної реформ буде поданий до парламенту вже у квітні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: