«Гастролі» львівського сміття: крах президентських амбіцій Садового та маневри влади

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Практично щодня українці стають свідками того, як львівське сміття «гастролює» по регіонах України. У кожного політика є своє слабке місце та власний Ватерлоо. Для мера Львова Андрія Садового це сміттєва проблема.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Непрезидентська проблема. Чи здатний «сміттєвий фактор» потопити рейтинги Андрія Садового?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Проблема з утилізацією відходів та самим полігоном, який третій за розміром у Європі та займає більше 33 га площі, тягнеться ще з початку 2000-х. Логічно, що з часом вона просто повинна була розростися з суто регіональної до національної», – підкреслює політолог.

Винним у трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі, на його думку, навряд чи можна вважати тільки мера Львова. Чинна влада при цьому не надто поспішала на допомогу.

«У політичній площині відповідь лежить на поверхні – таким чином рейтинг самого Садового «маринували» до потрібної кондиції», – зазначає експерт.

Каравани сміттєвозів не тільки «вбивають» рейтинг Андрія Садового, але ще й дратують жителів західних областей, а зараз – і всієї України.

«Трагедія в Грибовичах та постійні скандали з поневіряннями сміття серйозно вдарили по президентським амбіціям Садового. 2016 року його готові були підтримати тільки 7,3% опитаних респондентів. Навіть Бойко та Рабинович за опитуваннями стали більш перспективними кандидатами, ніж лідер «Самопомочі», – розповідає Радчук.

Проте, як вважає він, Садовий залишається перспективним політиком із президентськими амбіціями, але от масштабувати його кандидатуру в загальнонаціональних рамках тепер буде складніше через «сміттєвий шлейф».

Карта «подорожей» львівського сміття: як Львів закидав відходами всю Україну18 березня поліція затримала фури зі львівським сміттям в Дніпропетровській області. Напередодні в Донецькій області закрився останній в Україні полігон, який ще прйимав ТПВ зі Львова.

«Садовий уже зараз намагається побудувати політичні альянси зі своїми ймовірними конкурентами – згадаємо його недавні неформальні зустрічі з Саакашвілі, Гриценком та Гацьком. У цій політичній компанії найбільш вірогідним єдиним кандидатом на президентську посаду може бути саме Садовий», – припускає політичний експерт.

На його думку, в разі реалізації подібного сценарію «топити» рейтинги Садового почнуть іще більш активно.

«На черзі – важка артилерія в особі генпрокурора Юрія Луценка. Вже заявлено й про намір вручити підозру, і про кримінальну відповідальність, і про відсторонення від посади», – нагадує він.

Ударом у відповідь команди «Самопомочі» по рейтингах БПП та по авторитету самого Порошенка стала організація торгової блокади Донбасу. В результаті цей крок кардинально змінив ставлення не тільки до дій влади, але й до самого Садового та його партії.

Андрій СадовийМіський голова Львова

Ключова проблема Садового – його прив'язка до бренду міста, яким він керує.

«Саме імідж Львова як туристичної Мекки України позитивно впливає на його рейтинг міського голови. При цьому ставлення самих львів'ян до Садового неоднозначне. Якщо Садовий таки зважиться вийти за межі іміджу успішного мера та спробувати свої сили в наступних президентських перегонах, для нього цей крок стане квитком в один бік. І результат, швидше за все, визначить подальшу долю не лише самого політика, але й «Самопомочі», – резюмує Радчук.

Детальніше – в матеріалі «Непрезидентська проблема. Чи здатний «сміттєвий фактор» потопити рейтинги Андрія Садового?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: