Донбас фактично втрачено, притому з власної провини України

Читать на русском
Олег Волошинполітолог - міжнародник

Після історії з блокадою, того, як блокадою скористалися в Москві, щоб забрати українські підприємства та після важких наслідків, які будуть наростати в енергетиці України — а це все розуміють в Кремлі, ніякого бажання у РФ про щось домовлятися точно немає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник, колишній директор інформаційного департаменту МЗС України Олег Волошин, оцінюючи домовленість Президента України з канцлером Німеччини Ангелою Меркель активізувати переговори в Мінську.

«Україна відмежувалась від Донбасу. Найгірше — все, що робить українське керівництво, робиться задля того, щоб просто щось робити, бо цього вимагають європейці. Насправді, все, що могли зробити — давно зроблено: блокаду не зупинили, її просто очолили», — наголосив Волошин.

При цьому, підкреслив він, потік товарів йде досі, просто він — контрабандний. На цьому продовжують заробляти силові структури.

«Ця ситуація зіграла на користь «яструбам» в Москві, які розігрують на президентських виборах карту дезінтеграції Донбасу. Хоча — це, звичайно, не Крим», — зауважив експерт.

Ключове — «ми Донбас не здамо» — звучить все частіше на російських телеканалах. Це не означає, що хтось збирається воювати. Це значить: все, що є на Донбасі — тепер їхнє.

«Навіть попри те, що в російському керівництві є й ті, хто вважають Донбас великим тягарем», — додав політолог-міжнародник.

На його переконання, така ситуація буде, як мінімум допоки в Україні не зміниться влада.

«З нинішнім керівництвом України домовлятися в РФ ніхто не буде, й навіть Захід до цього не змусить», — вважає Волошин.

Рівень життя в ОРДЛО й на неокупованій території: порівняння заробітків і цінЗарплати і пенсії в окупованих районах Донецької й Луганської областей суттєво нижчі, ніж на підконтрольній українському уряду території, а ціни – навпаки вищі.

«Безумовно, до складу РФ включати нічого не будуть, анексувати офіційно також, але вже визнали паспорти, забрали підприємства. Вже сьогодні зупинився в Дніпродзержинську величезний металургійний комбінат, тисячі безробітних. Якщо раніше в Москві у фіналі завжди був сценарій дестабілізації України в цілому, Донбас їх не дуже цікавив, — то українська влада, «ура-патріоти» зіграли на користь Кремлю. Тепер отримали результати своєї «творчості», — розповідає експерт-міжнародник.

При цьому, уточнив він, формально від Мінського та інших форматів в РФ чи на Заході ніхто не відмовиться.

«Щоб виглядати належним чином, ані РФ, ані Захід від «Мінську» не відмовлятимуться. Проте є чітке розуміння на Заході, що останню історію — з подачі РФ чи ні, але зроблено було за участі України. Точно так само, як обстріл консульства в Луцьку. Можна скільки завгодно кричати, що це спецслужби РФ — але той факт, що поляки направляють сюди слідчу групу говорить про те, навіть в Польщі не вірять у це», — пояснив експерт.

«Ситуація така, яка є: Україна Донбас фактично втратила, притому з власної провини», — резюмував Олег Волошин.

Нагадаємо, декілька тижнів тому Петро Порошенко пообіцяв направити до ВР законопроект про відновлення територіальної цілісності держави. Рейтинг відповідальності Президента та всі його обіцянки доступні за посиланням.

Як змінився рівень життя населення Донбасу журналісти «Слова і Діла» з'ясували в матеріалі «Рівень життя в ОРДЛО та на неокупованій території. Порівняння зарплат і цін»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: