Дефіцит платіжного балансу в Україні зріс майже втричі

Читать на русском
Дефіцит платіжного балансу України в лютому порівняно з січнем збільшився в 2,8 рази до 399 мільйонів доларів.

Дефіцит платіжного балансу України в лютому порівняно з січнем збільшився в 2,8 рази до 399 мільйонів доларів.

Про це сказано на сайті НБУ, пише «Слово і Діло».

У Нацбанку зростання дефіциту поточного рахунку пояснюють уповільненням експорту, але зокрема відзначають, що цінова кон'юнктура залишалася для експорту сприятливою.

«Річне зростання обсягів експорту товарів в лютому сповільнилося до 20,9 відсотка з 52,9 відсотків у січні, що суттєво відображає вичерпання тимчасового ефекту низької бази порівняно з січнем минулого року», - говорить регулятор.

Крім уповільнення зростання експорту, в лютому знизилося і зростання імпорту - до 16,7 відсотків з 32,6 відсотків.

Також повідомляється, що в лютому чисті надходження за фінансовим рахунком обсягом 368 мільйонів доларів були забезпечені подальшим скороченням готівкової валюти поза банками і збільшенням заборгованості за торговими кредитами.

Бюджетний дефіцит: динаміка показника за останні рокиНайбільший дефіцит Державного бюджету України спостерігався в 2014 та 2016 роках, склавши близько 70 мільярдів доларів США. Подивимося, як виглядав цей показник за останні 7 років – із 2010-го.

Зокрема чистий приплив прямих іноземних інвестицій в лютому склав 45 мільйонів доларів і всі вони були спрямовані в реальний сектор.

В результаті, зведений дефіцит платіжного балансу в лютому скоротився до 27 мільйонів доларів з 202 мільйонів доларів в січні.

Днями повідомлялося, що загальні втрати українського експорту за останні роки склали 25 мільярдів доларів.

Також відзначимо, державний борг України в лютому виріс на 0,78% в доларовому вираженні - до 71,76 мільярда доларів станом на 28 лютого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: