Жити по-чесному: загроза зриву е-декларування та відставка керівництва НАЗК

Читать на русском
Михайло Жернаковексперт з судової реформи і питань корупції

У тому, що керівництво НАЗК потрібно змінювати, немає жодних сумнівів, але найголовніше завдання на сьогодні — забезпечити процес другої хвилі декларування.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член ради «Реанімаційного пакету реформ» Михайло Жернаков, оцінюючи інформацію про те, що Мін'юст готує законопроект, який дозволить переобрати керівників НАЗК.

«Паралельно з завданням змінити керівництво НАЗК постає декілька ключових питань. По-перше, яким чином змінювати? По-друге, як обирати тих, на кого будуть змінювати та, врешті-решт, яким чином в процесі цього не зірвати другу хвилю електронного декларування?», - розповідає Жернаков.

Наразі, на його переконання, необхідно дати можливість задекларуватись тим, хто мав забезпечити сам процес.

«Зрозуміло, що законопроект за день не ухвалять. Але є сподівання, що все-таки процес другої хвилі декларування відбудеться», - додав він.

Водночас, за словами Жернакова, слід розуміти певні ризики таких змін, зокрема небезпеку, що нове керівництво НАЗК буде ще більше або, принаймні, так само залежне від політичних гравців, як і теперішнє.

«Проводити відбір слід за допомогою міжнародних експертів, які забезпечать прозорість процесу», - наголосив експерт.

«Вже сьогодні є негативні тенденції: скандал з ручним аудитором НАБУ, якого намагаються призначити, щоб «вбити» НАБУ, потім ситуація з ухваленням закону щодо діяльності антикорупційних ГО, а зараз додалось НАЗК. Очевидно, що дозволити собі третій величезний «фейл» в антикорупційній політиці для влади — це вже занадто», - проаналізував ситуацію Михайло Жернаков.

Храм, квиток у космос і годинник від Святого Миколая: декларації, які здивували УкраїнуГодинник Парасюка від Святого Миколая, квиток у космос Філатова та храм Матвієнка – «Слово і Діло» зібрало найвідоміші декларації українських чиновників.

Як повідомлялося раніше, чиновники не можуть подати е-декларації через збій у системі. У НАЗК спочатку обіцяли налагодити роботу реєстру, а пізніше його голова Наталія Корчак переклала відповідальність за це на системного адміністратора підприємства «Українські спеціальні системи».

Вчора, 29 березня, Володимир Гройсман порадив написати заяви на звільнення всім співробітникам НАЗК.

З підбіркою найвідоміших декларацій українських держслужбовців можна ознайомитися в матеріалі «Слова і Діла» «Храм, квиток у космос і годинник від Святого Миколая. Декларації, які здивували Україну».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: