Абонплата за газ та нові ставки: як зміняться тарифи навесні?

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Якщо раніше ми мали просто відсоток в тарифі, який сплачували, то тепер все буде залежати від типу лічильника.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакету реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, оцінюючи запровадження щомісячної абонентської плати за газ.

«Введення абонплати пов'язане з реалізацією Третього енергетичного пакету, в якому передбачено розподіл ціни на транспортування та розподілення газу для того, щоб потім можна було обрати бажаного постачальника на вигідних умовах так, як ми обираємо, приміром, мобільних операторів. Проте поки важко говорити про конкуренцію облгазів та яким чином це розділення наблизить до заявленої мети або покращить якість послуг», — аналізує Бойко.

Більш важливе питання, підкреслила вона, щодо розмірів ставок. Це лише перше підвищення, а їх буде, як мінімум, три.

«Насправді, це не останнє підвищення для багатьох категорій населення. Не виключено, що така ж схема може бути застосована щодо електроенергії», — припустила експерт.

Справа в тому, що НКРЄКП дає усереднені дані, відповідно до них дійсно виходить, що змін не буде чи будуть навіть у бік зменшення, але це не зовсім коректно.

Комунальні платежі: заборгованість vs. субсидіїЗаборгованість населення за комунальні послуги станом на 30 березня становить уже близько 25 млрд грн.

«Доцільніше давати дані відповідно до типу лічильника чи конкретного розподільчого підприємства. Зростання буде в 4-7 разів для тих, хто не має лічильника», — підкреслила спеціаліст.

«Поки що ситуація така: чим менше споживання — тим більша ставка. Найгірша ситуація буде для тих хто, має тільки газові плити чи взагалі не має лічильника. Для тих, хто використовує газове опалення, поки що змін не буде, а споживачам, які використовують багато газу, ставки зменшать. Фактично підвищення вдарить по тих, хто проживає в багатоквартирних будинках та використовує газ для плити», — роз'яснила тарифне нововведення Тетяна Бойко.

З 1 квітня Нацкомісія ввела щомісячну абонентську плату за газ. Міністр соцполітики запевняє, що це не позначиться на витратах людей. Рейтинг відповідальності політика та усі обіцянки доступні за посиланням.

Детальніше про стан заборгованості населення за житлово-комунальні послуги та систему субсидіювання в матеріалі «Слова і Діла» Комунальні платежі. Заборгованість vs. Субсидії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: