Кадрові пристрасті: політичні торги за крісло генпрокурора та доля Кабміну

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Українці вже звикли до частих кадрових ротацій в органах влади. Схоже, що саме в середині квітня суспільство розбурхають кадрові пристрасті за найбільш очікуваними відставками й призначеннями в різних органах влади. Головна роль у цих перетасовках буде у Президента, адже саме від його рішень буде залежати доля БПП та подальший розвиток політичних процесів.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Відставки та призначення. Яких гучних кадрових змін слід очікувати навесні 2017-го?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Першим дзвінком» кадрових змін стала відставка глави фракції БПП Ігоря Гриніва. Швидше за все, він не справлявся з цим завданням, тому йому пошукають заміну. З іншого боку, посада не дуже впливова, але такі зміни свідчать про ймовірний початок підготовки пропрезидентської команди до можливих позачергових виборів. Чи займаються в БПП партійним будівництвом – питання риторичне», – міркує Радчук.

Також стоїть питання оновлення ЦВК, яке давно змістилася з юридичної площини в суто політичну.

«Тривають відверті торги між фракціями за нові квоти для призначення членів ЦВК. Без цих домовленостей будь-які голосування за зміну складу будуть безрезультатними. Скандалів із довгоочікуваними змінами в складі ЦВК не уникнути», – додає він.

Найбільш непередбачуваний «сюрприз» весни-2017 – звіт Кабміну Гройсмана та закінчення його «імунітету» 14 квітня. Цей день може стати дійсно визначальним у політичних процесах на весь 2017-й рік.

«Критикувати уряд є за що, а відсутність єдності в коаліції та в самій фракції БПП може стати дуже тривожним знаком для пропрезидентської команди. Як мінімум, «точкових» відставок окремих міністрів точно не уникнути, а для надання уряду недоторканності ще на один рік, швидше за все, просто не вистачить голосів», – припускає експерт.

Також, підкреслює політолог, не вщухають пристрасті навколо можливої відставки глави НБУ Валерії Гонтаревої. Уже вкотре ЗМІ повідомляли про її звільнення, а прес-служба Нацбанку знову спростувала ці заяви.

«Знайти підходящого кандидата, який би був професіоналом і влаштував не тільки вітчизняних політичних гравців, але і враховував думку Заходу, – справа не з легких. Швидше за все, зміни в керівництві Нацбанку можуть відбутися паралельно з кадровою ротацією в уряді. Але, ймовірно, в разі відставки уряду (а такий варіант розвитку подій виключати не можна), Гонтарева збереже свою посаду до «кращих часів», щоб не провокувати додаткових ускладнень у фінансово-банківській системі», – пояснює Радчук.

Віктор Шокін поновлюється на посаді. Хто з постмайданних генпрокурорів був найвідповідальніший?«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, хто з останніх генеральних прокурорів є найбільш відповідальним за власні обіцянки.

Крім того, зараз, на його погляд, питання можливих кадрових ротацій має місце і в правоохоронних органах, а точніше в ГПУ у зв'язку з останньою заявою Віктора Шокіна про намір домогтися поновлення на посаді через суд.

За його словами, у Шокіна дійсно є всі можливості довести свою правоту в суді, адже голосування за його відставку відбувалося з порушеннями.

«Прецеденти з поновленням генпрокурорів на своїх посадах в Україні вже були: колишній генпрокурор Святослав Піскун через суд поновився на цій посаді в 2007 році після того, як його звільняли під час лікарняного», - нагадує експерт.

Але у випадку з Шокіним, на думку політолога, ситуація може бути дещо іншою.

«Йдеться не стільки про поновлення на посаді Шокіна, скільки про майбутню долю Луценка. Чи існує спланований сценарій для майбутніх кадрових ротацій, або ж усе буде відбуватися з огляду на обставини, стане зрозуміло в наступні 2-3 тижні», – резюмує Радчук.

Детальніше – в матеріалі «Відставки та призначення. Яких гучних кадрових змін слід очікувати навесні 2017-го?».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: