Меджліс запропонували висунути на Нобелівську премію миру

Читать на русском
Умеров сподівається, що його ініціативу підтримають не тільки українські, але і європейські політики.

Лідери кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз закликали депутатів Верховної Ради України висунути Меджліс на здобуття Нобелівської премії світу у 2018 році.

Про це Ільмі Умеров написав на своїй сторінці в Facebook у середу, передає «Слово і Діло».

В окупованому Криму Меджліс назвали продуктом американських спецслужбМеджліс є продуктом американських спецслужб, які зацікавлені в подальшому використовувати його для деструктивної політики щодо кримчан.

«Ми закликаємо українських парламентаріїв висунути Меджліс кримськотатарського народу на здобуття Нобелівської премії світу в 2018 році. Ми сподіваємося, що ваші колеги в Європі і США підтримають цю ініціативу. Сприймаємо цей заклик не тільки як нагороду, якою Меджліс безперечно вартий, але і як інструмент продовження боротьби за звільнення Криму і відновлення територіальної цілісності України», – написав Він.

Він підкреслив, що незважаючи на пережиту у 1944 році тотальну депортацію, повернення на Батьківщину у кінці 1980-х, нинішню окупацію і репресії національного руху корінного народу – особливо заборону діяльності представницького органу кримських татар – Меджлісу, вони залишаються головною силою опору російської окупації півострова і продовжують боротьбу за повернення Криму під юрисдикцію України.

Крім того, він зазначив, що багато хто з активістів і саме керівництво Меджлісу перебувають у вигнанні, у в'язницях, або під постійним переслідуванням з боку російських спецслужб у Криму.

Джемілєв: Крим після анексії залишили 20 тисяч кримських татарЗ початку анексії Криму російські окупанти фактично змусили понад 20 тисяч кримських татар залишити півострів.

«Заслуга Меджлісу і його прихильників у тому, що опір окупації і боротьба за свої права, всупереч переслідуванням, не припинилися. Заборона Меджлісу не тільки визнання з боку влади РФ (хай і мимовільна) значущістю та дієвості його ролі у боротьбі з озброєною окупацією та анексією, але і спроба залякати, вселити крижаний страх патріотам які залишаються в Криму», йдеться в заяві.

Раніше в Криму на допит викликали заступника голови Меджлісу.

Нагадаємо, раніше Чубаров заявляв, що в анексованому Криму будуть відкривати справи за кожні збори Меджлісу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: