Геращенко: сотні бойовиків відмовляються від обміну, щоб залишитися в Україні

Читать на русском
Значна частина – кілька сотень – затриманих проросійських бойовиків не хоче повертатися в Л/ДНР з українських в'язниць і відмовляються від обміну.
фото: РБК-Україна

Значна частина – кілька сотень – затриманих проросійських бойовиків не хоче повертатися в Л/ДНР з українських в'язниць і відмовляються від обміну.

Про це заявила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по мирному врегулюванню ситуації на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «УНІАН».

За її словами, серед затриманих України осіб, які зазіхали на територіальну цілісність або виступали на стороні російських бойовиків, є такі, які відмовляються їхати на окуповану територію в рамках процесу обміну заручників.

Ірина ГеращенкоНародний депутат України
Геращенко запевняє, що до кінця тижня будуть звільнені 10 українських полоненихСказано 27 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Ми знаходимося на тому етапі в гуманітарній підгрупі, коли певна міжнародна організація – це Моніторингова місія Верховного комісара ООН з прав людини, яка повинна зафіксувати відмови тих людей, які вчинили злочин проти держави Україна, які зараз знаходяться в тюрмах або слідчих ізоляторах, і яких ми готові заради звільнення заручників передати другій стороні, але які відмовляються туди переїжджати. І таких кілька сотень», – підкреслила Геращенко.

Вона зазначила, що для підтвердження відмов бойовиків від обміну буде залучена місія ООН з прав людини.

«Через недовіру сторін було прийнято рішення, що саме міжнародна гуманітарна організація повинна зробити верифікацію цього відмови. ОРДО і ОРЛО категорично відмовилися від залучення до питання і процесу звільнення заручників Міжнародного комітету Червоного Хреста, тому було прийнято таке компромісне рішення про місію ООН з прав людини. Для них це буде перша подібна історія і з цим є певні такі зараз технічні складності», – заявила Геращенко.

При цьому вона підкреслила, що Україна йде на серйозні поступки і компроміси заради звільнення заручників, які знаходяться на окупованій території.

Також Геращенко розповіла, що кількість утримуваних бойовиками заручників продовжує збільшуватися і наразі відомо про 118 полонених.

«Також дуже важливо, і це той пункт, який обговорюється в Мінську, це питання зниклих без вести. Тут ми провели дуже серйозну роботу зі Службою безпеки України та маємо на сьогоднішній день в списку зниклих безвісти 418 чоловік. Це також цивільні і військові», – додала вона.

Нагадаємо, 16 березня Геращенко оприлюднила нові дані про утримуваних російськими бойовиками заручників.

На початку лютого відбувся обмін списками полонених між українською владою і «владою» окупованих територій. При цьому план по обміну 50 українців довелося засекретити для того, щоб зацікавлені люди не змогли зірвати його.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: