МЗС України вимагає від Росії повернути Крим згідно з резолюцією ООН

Читать на русском
У резолюції Генасамблеї відзначається неприпустимість визнання будь-яких змін статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на підставі незаконного референдуму.

Виконати резолюцію Генасамблеї ООН з територіальної цілісності України вимагає від Росії Міністерство закордонних справ України.

Резолюцію ухвалили три роки тому, 27 березня, йдеться в заяві МЗС України, повідомляє «Слово і Діло».

Цим документом світове співтовариство підтвердило необхідність суворого дотримання державами своїх зобов'язань за міжнародним правом, а також свою прихильність суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно-визнаних кордонах. У резолюції Генасамблеї відзначається неприпустимість визнання будь-яких змін статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на підставі незаконного референдуму.

«Не дивлячись на таку чітку вимогу міжнародної спільноти, протягом цих трьох років Російська Федерація не тільки не відмовилася від своїх агресивних дій, а й продовжує грубо порушувати Статут ООН і основоположні норми і принципи міжнародного права, здійснюючи тимчасову окупацію Кримського півострова, масштабні утиски прав людини і відкриту військову агресію на Донбасі. Слід визнати, 25 років членства РФ в ООН були заплямовані постійною зневагою до Статуту Організації, кульмінацією чого стала агресія РФ і окупація нею частини території Грузії в 2008 році і України в 2014 році, а також триваючою агресією на українському Донбасі», - йдеться в заяві.

«Україна вимагає від Російської Федерації припинити окупацію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і в повному обсязі виконати вимоги резолюцій ГА ООН 68/262 та 71/205», - підкреслює МЗС.

Анексія Криму: як це було«Слово і Діло» показало основні етапи анексії Автономної Реуспубліки Крим три роки тому – у березні 2014-го.

Україна буде продовжувати здійснювати всі передбачені міжнародним правом заходи для протидії агресії з боку РФ, полегшення становища громадян України на тимчасово окупованій території, відновлення своєї територіальної цілісності та відшкодування завданих російською стороною збитків, додали в міністерстві.

Раніше, РНБО заявила про намір ввести санкції в разі підтвердження перебування в Криму світових політиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: