Небезпечні активи: що робити з російськими банками в Україні?

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Потрібно зрозуміти дві речі: розмови про продаж є, але це не означає, що продаж відбудеться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Жолудь, оцінюючи заяву НБУ щодо початку переговорів відносно продажу всіх російських банків з держкапіталом в Україні.

«Насправді російські банки з початком загострення відносин з РФ весь час хотіли піти з України. Навіть до того, як РНБО вирішила накласти пакет санкцій. Проблема в тому, що на сьогоднішній день не так багато є покупців, які згодяться зараз піти на наш ринок та заплатити ті гроші, які захоче отримати РФ. В РФ за безцінь не віддадуть їх, а захочуть отримати принаймні на тому рівні капіталу, який вони вклали, якщо не вище», - пояснює Жолудь.

На сьогоднішній день, підкреслив він, навряд чи знайдуть зацікавлених купити банки, так само, як це було з «Приватбанком».

«Черги інвесторів купити «Приват» немає. Тобто питання в тому, що можуть шукати покупців, але реально не видно, що поки що такий продаж може відбутися не те що б до кінця року, а в принципі найближчими роками», - вважає економіст.

НБУ визнав ще один банк банкрутомНаціональний банк України визнав неплатоспроможним ВАТ «Вектор Банк» через недостатність ліквідності капіталу.

Голова комітету економістів України Андрій Новак зауважив, що термін дії санкцій складе один рік.

«За цей період російські банки можуть із найнижчими втратами вийти з українського ринку, виставивши себе на продаж. Або ж влада повинна запропонувати крок № 2 після санкцій – це або закриття, або націоналізація», - підкреслив Новак.

На його погляд, кращий варіант – націоналізація російських банків.

«Це активи, які немає сенсу втрачати. Коли війна закінчиться, вартість активів буде зростати. Однак зараз вкладникам треба забирати свої гроші, а підприємствам – переводити рахунки в українські банки», - вважає експерт.

Нагадаємо, Нацбанк і Фонд гарантування вкладів мають намір залучити до продажі міжнародних консультантів. Згідно рішення РНБО проти п’яти банків РФ в Україні запроваджено санкції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: