Революційні праві сили: що приховує спільний «Маніфест» ПС, «Азова» та «Свободи»?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Лідери політичних сил «Свобода», «Правий сектор» і «Національний корпус» ( «Азов») заявили про альянс та підписали «Національний маніфест», в якому визначили подальший план дій у разі перемоги на виборах. Викликати резонанс правим силам поки не вдалося, зате їхні перформанси вже використовують пропагандистські ЗМІ Кремля, що висвітлюють їх як небезпечні тенденції до радикалізації українського суспільства.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Завжди праві. Що нового запропонують виборцям об'єднані націоналісти?» для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Для жодної з трьох партій-учасниць об'єднання не матиме юридичних наслідків, тому що нинішнє законодавство не передбачає такого кроку, як «партійне об'єднання», – зазначив експерт.

Тому, уточнив він, сформувати єдиний виборчий список у таких умовах без хитрощів неможливо. Тим більше, крім «Свободи», достатнього досвіду ведення передвиборної боротьби немає ані в ПС, ані в «Національного корпусу».

Ідеї оприлюдненого маніфесту ПС, «Азова» та «Свободи» йдуть у бік лівих ідей. Більшість пунктів маніфесту просто переписані з програмних положень усіх трьох політичних сил.

Отже, деякі пункти Маніфесту: необхідність сформувати новий вектор української геополітики – створення Балто-Чорноморського союзу, повернення права на відновлення ядерного потенціалу, законодавче закріплення права на збройний захист і вільне володіння зброєю.

«Ліквідація олігархічного ладу, повернення в державну власність надр, стратегічних об'єктів і підприємств, ліквідація приватних монополій, припинення виведення капіталів у офшори, забезпечення трудових прав українців і створення умов для дієвого профспілкового руху є відверто лівими ідеями», – розповідає експерт.

За його словами, те, що дійсно грає в плюс правим, – чітке ставлення до РФ як до держави-агресора.

Праві замикають фланг: чому дедалі більше політиків тяжіють до націоналізму?В Україні триває відновлення правих націоналістичних традицій. Хто, як і чому намагається використати патріотичні настрої громадян для досягнення амбітних політичних цілей?

В Україні, уточнив він, є певний електоральний кордон для правих ідей. Проблема в тому, що більш-менш стабільна підтримка є лише в однієї з трьох партій-учасниць – «Свободи», а «Нацкорпус» і ПС без Яроша в більшості соціологічних опитувань набирають у межах 1%.

Як правило, наполіг він, гучні заяви про об'єднання зусиль на практиці майже ніколи не призводять до акумулятивного ефекту: рейтинги партій не складаються.

«Згуртувати свій електорат праві партії можуть за рахунок гучних протестів, маршів і радикальних дій. Але такі дії найчастіше й відвертають потенційних виборців від правих, адже в пам'яті закарбувалися криваві події біля парламенту 31 серпня 2015 року за участю «Свободи» та загибель від вибуху бойової гранати чотирьох нацгвардійців», – резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Завжди праві. Що нового запропонують виборцям об'єднані націоналісти?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: