Економіст пояснив, чому МВФ заблокував виділення траншу для України

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Слід розуміти, що кредити від МВФ надаються з фінансової точки зору на дуже комфортних умовах, але транші свободи Україні не дадуть.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Юрій Буздуган, оцінюючи заяву Мінфіну про те, що МВФ переніс засідання щодо траншу для України.

«Кредити МВФ Україні надаються під 6%. Для порівняння, в Україні кредит можна взяти під 30%. Порядок приблизно такий. Але, під ці фінансово комфортні умови Україна бере на себе певні політичні зобов'язання. Тобто ми маємо справу із зовнішнім управлінням України», – наголошує економіст.

В даному випадку МВФ вирішив не включати розгляд питання траншу для України до порядку денного й дане рішення є абсолютно виправданим, вважає він.

«Питання стоїть дуже просто: Донбас – частина України, чи ні? Якщо ми віддаємо його РФ, то тоді питання вирішене автоматично й потрібно запроваджувати блокаду. Якщо, Донбас – це Україна, треба зробити все можливе, аби підтримати соціально-економічні зв'язки з окупованою частиною України. Ті, хто організував блокаду, розуміють вони самі, чи ні, що коять – роблять усе, щоб відрізати Донбас від України», – аналізує Буздуган.

Те, що відбувається з блокадою, зводиться до принципу непорушності кордонів.

«Сили, які стоять за МВФ, в якості своєї позиції дотримуються Гельсінських угод 1975 року про непорушність кордонів. Це їхня жорстка позиція. Те, що зараз національні інтереси відстоюються за допомогою зовнішнього управління – сором», – зауважує він.

«Всі досі підтримували Україну, тому що ми виступали за непорушність кордонів. Рішення РНБО стосовно транспортної блокади порушує його. Цього не сприймає ніхто в Європі. МВФ теж зараз показав свою позицію: кредитори категорично проти цього. Цілком можливо, що позиція інших європейських фінансових організацій буде такою ж, як у МВФ», – наголошує економіст.

Проте не варто забувати й про те, що кредити від МВФ, хоча й фінансово вигідні, але системно являють собою пастку для України. Економічно вільною в такий спосіб Україна не стане, резюмує експерт.

Відзначимо, що міністр фінансів Олександр Данилюк іще минулого року пообіцяв, що найближчим часом Україна отримає додатковий транш кредиту від МВФ. Наразі в Мінфіні розраховують на кредит від Фонду до кінця березня.

«Слово і Діло» зафіксувало 27 обіцянок Олександра Данилюка, більшість із яких наразі мають статус «у процесі виконання» (15). Рейтинг відповідальності та всі обіцянки голови Мінфіну доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: