Африканська чума свиней в Україні вийшла з-під контролю

Читать на русском
В Україні відзначаються ознаки наростання спалахів африканської чуми свиней, динаміка поширення якої набуває загрозливих масштабів.

В Україні відзначаються ознаки наростання спалахів африканської чуми свиней, динаміка поширення якої набуває загрозливих масштабів.

Про це під час прес-конференції розповів голова Госпродпотребслужби Володимир Лапа, інформує «Слово і Діло».

Так в 2016 році в осередках спалахів хвороби було вилучено близько 52 тис. голів свиней.

«Загалом, якщо дивитися на динаміку поширення африканської чуми свиней в Україні, то вона дійсно є загрозливою. У 2012 році був один випадок, в 2014 році - 16, в 2015 - 40, в 2016 - 91 випадок і за 2,5 місяця 2017 року - 55 випадків. Останні два випадки були виявлені в дикій фауні. І ми, скоріше, сприймаємо це позитивно, тому що без виявлення хворих кабанів в дикій фауні важко буде виключити потрапляння цього вірусу в домашніх свиней. Але зрозуміло, що ситуація, яка склалася - її важко назвати оптимістичною», - сказав він.

За словами В.Лапи, в 2016 році в осередках спалахів хвороби було вилучено близько 52 тис. Голів свиней.

«У 2017 році - близько 3 тис. Голів. І відповідні процеси тривають. Тобто, в ході ліквідації африканської чуми свиней не йдеться про те, що все це поголів'я боляче, але діюча інструкція передбачає, що в трьох кілометровій зоні свині повинні вилучатися, як хворі, так і з метою забезпечення безпеки подальшого поширення хвороби», - додав він.

Голова Госпродпотребслужби зазначив, що з метою боротьби з африканською чумою свиней, відбувається підвищення фінансування протиепізоотичних заходів.

«Якщо минулого року на ці заходи було виділено 56 млн грн, то цього року фінансування відповідної програми - 113 млн грн. Це значно менше потреби, але значно більше, ніж минулого року. Це дало можливість запланувати закупівлю діагностиків щодо африканської чуми свиней. Діагностика нам серйозно допоможе. На жаль, вакцини проти АЧС людство ще не винайшло», - розповів В. Лапа.

Раніше випадки африканської чуми свиней (АЧС) були зафіксовані в Одеській, Полтавській, Івано-Франківській, Харківській і Рівненській областях.

Нагадаємо, за три роки африканська чума свиней поширилася на більшості територій України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: