Повернути $12,5 мільярдів та уникнути дефолту: експерт про економічні ризики для України

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

НБУ нагадав, що Україні за 2017-2019 роки доведеться виплатити приблизно $12,5 млрд за зовнішніми боргами, і заявив про можливість дефолту в разі відсутності співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«$12,5 млрд – це не критично велика сума для України, враховуючи те, що ми продовжуємо отримувати масштабну зовнішню фінансову підтримку в різних формах, у тому числі, у вигляді кредитів МВФ, розширеної програми зі Світовим банком, Європейським банком (реконструкції та Розвитку – Ред.), коштів від урядів інших країн для підтримки України як держави, яка протистоїть російській агресії», – розмірковує економіст.

Залякування дефолтом зайві. Жодної загрози дефолту немає, хоча $1 млрд наступного траншу МВФ жодного економічного питання не вирішить – лише покращить імідж України.

Для нас, уточнив він, надзвичайно важливий сам факт продовження співпраці з МВФ, тому що на нього орієнтуються інші кредитори й інвестори.

«Якщо МВФ вирішить не давати гроші Києву, кредитний рейтинг України у світі знизиться. Це означає, що залучати гроші до країни стане ще дорожче. Також стане складніше працювати з партнерами України, які можуть послідувати прикладу МВФ і взяти паузу», – наголошує на ризиках та важливості співпраці з МВФ економіст.

«Чому потрібен саме МВФ? Річ у тім, що гроші МВФ найдешевші. Це близько 3% річних у валюті. Україна нині є державою, на території якої відбуваються військові дії. Для фінансового світу це підвищені ризики. Якщо з нами не буде працювати МВФ, то з Україною не захоче працювати фактично ніхто. МВФ – це остання інстанція для кредиту, але не єдина. У той же час, у інших кредити будуть коштувати дорожче», – коментує ситуацію Новак.

Нагадаємо, в НБУ вважають, що Україна не зможе виплатити 12,5 млрд дол. без кредиту МВФ. Тим часом у Мінфіні заявили, що очікують отримати транш до кінця березня, однак паралельно Україна має слідувати узгодженому меморандуму та виконати низку реформ.

Зі свого боку, міністр фінансів Олександр Данилюк обіцяє, що всі борги України, які утворилися за останні роки, будуть виплачені. Всі обіцянки глави Мінфіну доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: