Зустріч Меркель із Трампом: чому Захід наполягатиме на «Мінську» як на догмі?

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Для Німеччини з приходом Трампа прийдуть не важкі, як передбачалося, але вже не такі й прості часи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, оцінюючи переговори канцлера ФРН Ангели Меркель із президентом США Дональдом Трампом.

«Все таки поступово починається перехід від популізму до прагматизму, більш центристської політики. Про це свідчать результати виборів у Нідерландах. Прихід до влади в США Трампа навряд чи ускладнить ситуацію для ФРН, трансатлантичних відносин, але й не спростить її», – вважає Карасьов.

На його думку, серед основних тем для США та ФРН будуть єдність ЄС, НАТО, зона вільної торгівлі, тому що є побоювання щодо відходу Штатів від Європи. Хоча активність ключових гравців команди Трампа поки не дає приводів для такого скепсису чи песимізму, як панував одразу після його обрання.

Щодо України, то для нас, як припустив експерт, зустріч може мати два важливих моменти.

«Може бути порушено питання щодо пришвидшення реалізації Мінських угод або створення якогось формату на кшталт «нормандської четвірки» плюс США, чи взагалі конструювання якогось іншого формату, який би міг зрушити з місця вирішення конфлікту на Донбасі», – розмірковує Карасьов.

Трамп став президентом, розраховуючи на велику угоду з Путіним – екс-посол США в УкраїніЕксперт американського Brookings Institution, у минулому посол США в Україні Стівен Пайфер вважає політику Дональда Трампа непередбачуваною та не виключає «великої угоди» між США та РФ.

На його переконання, це питання є ключовим для Німеччини і в певному сенсі для США, тому що Трампу потрібно порозумітися з РФ, щоб мати маневр у напрямках розвитку зовнішньої геополітики.

«Сенсацій не буде. «Нормандський формат» збережеться», – підкреслив він.

Існує пункт, який просто змушує Захід триматися за Мінські угоди та використовувати домовленості, якщо не як керівництво до дії, то як догму.

«Догма мінського процесу важлива для Німеччини, Заходу, тому що реалізація Мінських угод передбачає зняття санкцій з РФ. Доти, доки Мінські угоди не будуть виконані, санкційна політика залишається одним із методів тиску на РФ. Можливо, будуть інновації мінського процесу, «нормандського формату», але не глобальні», – пояснив політолог.

«Зустріч Меркель із Трампом якщо й розставить якісь крапки над «і», то точно не поставить остаточну крапку в конфлікті на Донбасі», – резюмував Вадим Карасьов.

Нагадаємо, деякі високопосадовці адміністрації Трампа припускають, що він може порадитися з канцлером ФРН з приводу того, як взаємодіяти з президентом РФ та що можуть зробити США для врегулювання конфлікту на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: