Експерт: запит на популізм в Європі починає згасати

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Разом із тим, що в Європі набувають популярності популістські, ультраправі партії, відбуваються й зворотні процеси. Нідерланди є тому прикладом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи результати виборів у Нідерландах, згідно з якими перемагає правляча партія Марка Рютте.

«Дійсно, питання, які виникають після Brexit, змушують громадян таки почати замислюватися про те, які наслідки це матиме. Вибори в Нідерландах засвідчили, що поступово запит на «популізм» в Європі починає згасати», – вважає політолог.

Для України, за його словами, результати виборів принаймні означають, що негативу у відносинах із Нідерландами для нас не буде.

Щодо асоціації України з ЄС, то для Нідерландів це питання було знято з порядку денного ще до виборів, а ті козирі, які можна було отримати від спекуляцій на цю тему, політики отримали.

«Голландців більше хвилювали питання та проблеми, які відбуваються на «сусідній вулиці», аніж ефемерні питання про Угоду з ЄС для України. Пересічному виборцю взагалі складно зрозуміти, що це означає для нього», – зауважив він.

Розслідування щодо МН17: Рада продовжила угоду з НідерландамиМіжнародна місія захисту розслідування фактично завершила технічну роботу в Україні і працює над підготовкою звіту.

Єдине питання, яке хвилює нідерландських політиків, і тут важливою є чітка позиція України, уточнив експерт, – це розслідування трагедії МН17.

«Це питання може порушуватися на двосторонніх переговорах. Україна має дуже чітко та детально, в розумні терміни, дати відповідь на всі запитання, що можуть виникати, щоб у подальшому вони взагалі не виникали», – резюмував Михайло Дяденко.

Нагадаємо, що уряд Рютте раніше підтримав Угоду про асоціацію України з ЄС, проти ратифікації якої виступили євроскептики.

Президент України привітав чинного прем'єра Нідерландів і заявив, що перемога Марка Рютте стала прикладом для всіх демократій, як здолати популізм.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: