Експерт розповів, як ООН може захистити «віджаті» підприємства Донбасу

Читать на русском
Олександр Горбаткоголовний координатор «Донбас SOS»

Якщо Радбез ООН й ухвалюватиме свою резолюцію, то там можливі будь-які рухи та провокації з боку РФ, що можуть заблокувати їх рішення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив лідер ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко, оцінюючи доповідь ООН, в якій визнали «націоналізацію» підприємств військовим злочином.

«Для нас у рішенні ООН важливо, що факт уже залишиться фактом, і такі заяви означають визнання того, що підприємства перейшли під іншу юрисдикцію. Зазначено конкретний факт: ці підприємства більше не підпорядковуються власникам, а відповідно, не належать їм», – констатував експерт.

Отже, підкреслив він, діє інша сторона – тепер ті ж власники підприємств, які зареєстровані в Україні й платять податки, можуть, як і будь-який власник приватного майна, захищати своє.

«Відповідно, вони підуть до тих самих міжнародних судів, можливо, ООН у тому числі, щоб відстояти своє право отримати ці підприємства, гроші, землі назад, і для них це буде підтримкою», – припускає Горбатко.

Блокада окупованих територій: хронологія та деталі рішення РНБОУ відповідь на «націоналізацію» українських підприємств, розташованих на непідконтрольних територіях, РНБО посилила заходи з блокування ОРДЛО.

Звичайно, додав активіст, як далі розвиватиметься ситуація, невідомо, але заява ООН дуже позитивна як для України, так і для самих власників підприємств. У подальшому це гратиме на їхню користь.

«Інша річ, що ці підприємства назад, під юрисдикцію України, в зв'язку з рішенням РНБО найближчим часом не повернуться, а відповідно, відкритим залишається питання, що буде з підприємствами, коли вся поки що окупована територія перейде під контроль української влади. Що залишиться тоді від цих підприємств та чи будуть вони взагалі існувати?», – резюмував лідер ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко.

Як відомо, вчора Президент України Петро Порошенко заявив, що торгові відносини з «конфіскованими» заводами в ОРДЛО Україна більше не підтримує. Згідно з рішенням РНБО, з 15 березня повністю припинений транспортний зв'язок з окупованим Донбасом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: