Єврокомісія висловила невдоволення енергорегулятором Порошенко і Гройсману

Читать на русском
Європейська Комісія незадоволена затягуванням прийняття законопроекту про створення прозорого енергорегулятора і заявила про це Президенту Петру Порошенко і прем'єр-міністру Володимиру Гройсману.

Європейська Комісія незадоволена затягуванням прийняття законопроекту про створення прозорого енергорегулятора і заявила про це Президенту Петру Порошенко і прем'єр-міністру Володимиру Гройсману.

Про це йдеться в листі віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Економічну правду».

У Єврокомісії нагадали, що прийняття закону про енергетичного регулятора є одним із заходів, що дозволяють надати наступні 600 млн. Євро макрофінансової допомоги Україні.

«Тому зараз так важливо, щоб впровадження цього істотного закону почалося без подальших зволікань», - йдеться в листі.

Крім того, Єврокомісія нагадала про формулу «Роттердам +» і висловила сумнів у професіоналізмі членів НКРЕ.

«Суперечності з недавнім рішенням енергетичного регулятора щодо методологій встановлення цін на вугілля і розрахунку плати за приєднання до електромережі свідчать про те, яке велике значення має не тільки незалежність, а й професіоналізм і довіра до енергетичного регулятору для залучення терміново необхідних інвестицій в економіку України», - йдеться в документі.

Також в листі сказано про те, що НКРЕ не користується експертною допомогою, яку пропонує ЄС.

Луценко перевірить НКРЕКП на предмет махінацій із тарифамиГПУ має розібратися, як Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, формує тариф на вугілля та чи застосовується при цьому так звана формула «Роттердам+».

«Аналіз згаданих недавніх рішень регулятора експертами ЄС показав, що, на жаль, використані методології не повністю відповідають найкращій європейській практиці», - пише президенту і прем'єру Марош Шефчович.

Віце-президент Єврокомісії просить Порошенка виконати закон про Національну комісію і призначити двох членів Конкурсної комісії.

«Я впевнений, що Кабінет Міністрів України і Верховна Рада України наслідуватимуть Вашому прикладу, подавши свої кандидатури», - наголошується в листі.

Нагадаємо, 13 лютого народні депутати почали обговорювати постанову про політичну недовіру НКРЕКУ і запропонували скоротити термін проведення ротації діючих членів комісії з 18 до 6 місяців.

Раніше один з експертів розповів, що застосування формули «Роттердам+», по якій рахується ціна вугілля в тарифі для українських ТЕС, призведе до постійного підвищення тарифів через розворот цін на вугілля на світових ринках в сторону підвищення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: